Utvider aldersgrensen for ungdomskort i Nordland

nfk

Fylkesrådet vil utvide grensen for månedskort for ungdom på buss og hurtigbåt til og med det året de fyller 25. I dag er grensen 19 år. Målet er at utvidelsen på 6 år skal bidra til å bygge livslange, miljøvennlige vaner.

Fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide peker på at det er i nettopp denne aldersgruppen at det er enklest å etablere smarte reisevaner, og tror dette vil gi langt flere miljøvennlige reiser i Nordland på både kort og lang sikt.

– Med dette kan ungdommene våre reise så mye de vil med fylkeskommunale transportmidler over hele fylket vårt for 390 kroner per måned. Det er så rimelig at det utkonkurrerer alle andre reisemåter, mener fylkesrådslederen.

Om fylkestinget stiller seg bak forslaget fra fylkesrådet, kan ungdommer opp til og med 25 år allerede i sommer bruke månedskortet til for eksempel feriereiser i eget fylke, sier nestleder i fylkesrådet, Svein Øien Eggesvik.

– Dersom dette blir vedtatt, så åpner det opp for reiser for denne aldersgruppen allerede fra 1. juli. Vi håper at unge voksne da vil velge å feriere i eget fylke i sommer, for vi har tross alt noen av verdens vakreste og mest attraktive reisemål i Nordland. Så det er bare å velge og vrake og ta hele Nordland i bruk fra sør til nord og fra øst til vest, sier han, og viser samtidig til fylkesrådets politiske målsetning om å ta hele Nordland i bruk.

Både fylkesrådslederen og nestlederen mener at prislappen på dette tiltaket blir mer enn veid opp av gevinsten. Totalt vil kostnaden være på vel 2 millioner kroner per år.

– Dersom vi med dette får bygd livslange, miljøvennlige vaner, samtidig som flere vil reise i vårt eget fylke og bruke pengene sine lokalt, så har vi oppnådd svært mye. Vi i fylkesrådet satser i disse dager svært tungt på at unge skal inkluderes i samfunnet på tross av både sosiale, økonomiske og andre hindringer. Billigere reiser er et tiltak som også kan hindre at unge faller utenfor, så her er jeg sikker på at kostnaden totalt sett er langt lavere enn gevinsten vi kan ta ut i den andre enden, konkluderer Eide.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.