Samer og urfolksstatus: – Meningsløst vedtak som vil skape større problemer

rein same

Nylig besluttet stortinget å gi samer status som urfolk i grunnloven. Dette er et skritt i feil retning for likebehandling av alle innbyggere mener FrP.

– Vi har sett et økende konfliktnivå mellom samiske interesser og for eksempel næringsutvikling i Nord. FrP mener alle innbyggere skal ha like rettigheter, uavhengig av etnisk opprinnelse og dette vedtaket vil kunne bidra til ytterligere forskjellsbehandling hvor enkelte gruppers interesser vil veie tyngre enn andre, bare basert på deres etniske opprinnelse, sier stortingsrepresentant Per Willy Amundsen.

Både Per Willy Amundsen og Bengt Rune Strifeldt deltok I stortingets debatt, som altså endte med et flertall for å grunnlovsfeste samer som urfolk. Strifeldt er skuffet over vedtaket og mener flertallet forsøker å rette opp tidligere feil, med dårlige vedtak som ikke retter opp noe som helst.

– At det har forekommet en urett mot samer i tidligere tider blir ikke rettet opp av at Stortinget nå vedtar ting som vil fører til forskjellsbehandling og økt konfliktnivå medlem samer og øvrig befolkning, sier Strifeldt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.