20 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

julelys

Dagene frem mot helgen er høytid for å pynte til jul, både inne og ute. Slik kan du unngå å havne på legevakten.

– Få ting er kjedeligere enn å skade seg rett før den store høytiden, sier Arne Voll. Han er kommunikasjonssjef i Gjensidige og har selv opplevd hvor lett en kan skade seg i en hjemmeulykke.

For hans tilfeller var det en stige som forsvant under ham ved skifte av en lyspære. Resultatet ble en forslått kropp og et brukket håndledd.

– Totalt er det flere hundre hjemmeulykker daglig rundt omkring i Norge. Beregninger Gjensidige har gjort viser at nærmere 20 innbyggere i Nordland skader seg i eller utenfor hjemmet hver eneste dag. I tillegg er det store mørketall, sier Voll, der mange av de som skader seg, ikke trenger legehjelp og dermed ikke blir registrert.

– Ingen planlegger å skade seg, sier han. Likevel skjer det ekstremt mange ulykker i eller i umiddelbar nærhet til hjemmet. Mest alvorlige, er fall som skjer fra høyden. Samtidig nærmer vi oss amerikanske tilstander når det gjelder å pynte boligen med mye lys ute. Derfor finnes det knapt en butikk uten hyllemeter på hyllemeter med lyslenker og lysende figurer til salgs for en billig penge.

I løpet av jula vil flere hundre julefrelste mennesker skade seg, ofte i forbindelse med julestria. Spesielt kritisk kan det bli når en i desember skal opp i høyden for å henge opp lyslenker i busker, trær eller høyt oppe på veggen. Om en ikke sikrer underlaget og det en klatrer på, er risikoen stor for å skade seg.

– Fall som forårsaker et brudd er en av de mest vanlige skadene. En typisk fallskade er at en bærer mange ting på en gang og snubler i en mørk eller bratt trapp. For noen kan et fall føre til alvorlige konsekvenser. Jo eldre en er, jo større kan konsekvensene av et fall bli, sier Voll. Han ber derfor de unge bidra til at de eldre i familien får hjelp til de mest krevende oppgavene.

Slik skader mange seg i desember:

  • Faller ned fra stiger eller gardintrapp
  • Klatrer på ustabile stoler eller balanserer på gjenstander for å nå opp i høyden
  • Fall i trapper 
  • Snubler i dørstokker eller noe som ligger på gulvet
  • Brenner seg ved matlaging eller skålder seg på varmt vann
  • Sklir på glatt underlag, ofte rett utenfor inngangsdøren
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.