Nordlendingers egenmelding: 3 av 10 nordlendinger innrømmer dårlig helse

mentalt lengsel

I en fersk undersøkelse oppgir 31 prosent nordlendinger at de har dårlig helse. Mange har imidlertid helsemessige mål som å gå ned i vekt, spise sunnere og bli mer aktive i hverdagen, men realiteten er at vi bekymrer oss for livsstilssykdommer.

– Hvert minutt teller, sier Michael Thorp, lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.

Undersøkelsen, gjennomført av YouGov på vegne av Herbalife Nutrition, viser at 40 prosent nordlendinger er bekymret for sin egen helse, og 22 prosent føler seg ofte tomme for energi i løpet av arbeidsdagen.

– Dagens samfunn er dessverre tilrettelagt på en måte som i stor grad motvirker fysisk aktivitet, med mye stillesitting, bilbruk og skjermtid, som nok gjør det vanskelig for mange å finne tid og motivasjon til å endre livsstil, sier Thorp. 

Manglende tid, evne og motivasjon til å øke aktiviteten gjør at mange nordlendinger bekymrer seg for å utvikle ulike livsstilssykdommer. Undersøkelsen viser at 19 prosent er redd for å få diabetes, mens 24 prosent er redd for å utvikle hjerte- og karsykdommer. 

– Jeg forstår at man kan være bekymret, men det er viktig å huske på at det skal ganske mye til før man utvikler en sykdom på bakgrunn av dårlig livsstil, sier Thorp og legger til:

–  I små porsjoner kan bekymring skjerpe oss slik at vi blir mer påpasselige.

Han oppfordrer de som føler seg i dårlig form til å se etter dagligdagse gjøremål som kan øke aktiviteten, som for eksempel å gå eller sykle til jobb, velge trappen fremfor heisen og innføre hurtig gange der det lar seg gjøre. 

– Hvert minutt teller. Husk at helsemyndighetenes anbefaling om 30 minutter daglig aktivitet også kan deles opp i bolker i løpet av dagen, sier han.

Thorp forklarer videre hvordan hjernen lurer oss til å tro at vi ikke trenger fysisk aktivitet. Det henger sammen med forfedrene våre som måtte bevege seg for å overleve – ved å jakte eller løpe fra fiender. Det hjernen forteller oss nå, er at dersom du ikke trenger å løpe fra fare, bør du hvile deg.

– Men her tar hjernen feil. Selv om man ikke lenger trenger å løpe fra farer, bør man løpe fra hjerte- og karsykdommer, diabetes og overvekt, som vi jo ser mange nordlendinger er bekymret for, sier Thorp. 

Han mener likevel at erkjennelsen nordlendingene kommer med i undersøkelsen er positiv.

– Det aller første steget vil uansett være å anerkjenne at det trengs en forandring, og jeg synes det er flott at innbyggerne klarer å innrømme at helsen ikke er på topp. Jeg tror mange overkompliserer trening og kun forbinder det med tunge vekter og tredemøller. Gå en tur i nabolaget, gjør et par øvelser på stuegulvet eller gå til butikken. Det finnes mange måter å innføre aktivitet i hverdagen, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.