Tips til deg som har skaffet en kattunge

kattunge

Små kattunger er søte og de vokser raskt. Allerede i løpet av det første leveåret blir katten kjønnsmoden og har andre behov enn den hadde for noen måneder siden.

Det anbefales at alle utekatter kastreres, steriliseres eller på en annen måte hindres i å reprodusere seg ukontrollert. Når du kastrerer katten din får den andre ernæringsbehov. 

Royal Canins Veterinær svarer på de vanligste spørsmålene omring kastrering og hva katteeierne bør tenke på når kattens stoffskifte endres. 

– Kastrering har mange fordeler og kan blant annet øke kattens levealder, forhindre ønskede kattungekull og indirekte også forhindre flere hjemløse katter. Men kastrering har også en langvarig effekt på kattens stoffskifte som igjen fører til at katten får andre næringsbehov, forklarer Karin Eliasson, veterinær hos Royal Canin.

Kattens stoffskifte kan i prinsippet endres over natten etter at katten har blitt kastrert. Apetitten kan økes med 20-25 prosent, samtidig som den faktiske energiforbruken kan reduseres med opp til 30 prosent. Det fører til at det blir lett for katten å spise for mye og så lagre den ekstra energien som fett. Kastrerte katter har derfor en stor risiko for overvekt, som i sin tur kan lede til alvorlige helseproblemer. 

– For å hjelpe katten å beholde en sunn vekt bør fôrmengden tilpasses, og kanskje behøver den en fôrtype med lavere energiinnhold som samtidig bidrar til å holde katten mett, sier Karin Eliasson.

Veterinæren svarer på de vanligste spørsmålene om kastrering:

Ved hvilken alder bør jeg kastere katten min? 
Kastrering bør tidligst utføres fra fire måneders alder (ettersom det er først ved denne alderen kattunger har utviklet en bred nok vaksinasjonsdekning), men det anbefales å gjøre det innen de når kjønnsmodning. Hunnkatten får ofte sin første løpetid når de er mellom seks til ni måneder gamle, men både før og etter kan forekomme. Høye klagelyder, rastløshet, tap av matlyst og å rulle seg eller stryke seg mot ben eller møbler er alle typiske tegn på på løpetid. Hun kan også stille seg i parringsposisjon, spesielt om nederste del av ryggen blir berørt. Hannkatter blir ofte kjønnsmodne i en alder av fem-seks måneder, og de vil da begynne å lette etter en partner.

Hvilket fôr skal jeg gi min kastrerte katt? 
Ettersom energibehovet ofte synker og apetitten øker når katten blir kastrerter det viktig å velge et fôr som er tilpasset kastrerte katter. Katter som kastreres før de er fullvoksne trenger et fôr som støtter vekst på samme tid som det bidrar til en sunn vekt. Frem til seks måneder anbefales et vanlig fôr for kattunger i vekst, selv om kattungen er kastrert. Ved behov kan posjonene tilpasses. Etter seks måneders alder finnes det egne fôrtyper for kastrerte kattunger i vekst. Fôr som er tilpasset voksne katter bør ikke gis før katten er fullvoksen, vanligvis fra ca ett års alder avhengig av rase.

Hva gjør jeg om min kastrerte katt ikke slutter å tigge? 
Overvekt er en av de vanligste helserisikoene for katter. Selv en kastrert katt kan forbli slank, men det krever ofte disiplin rundt fôr og aktivisering. Ta for vane å veie opp alle porsjoner og ikke gi mer selv om katten tigger. Følg med på kattens utvikling, så den ikke blir for tykk eller for tynn. Snakk med din veterinær om du trenger råd!

Hvordan vet jeg om min katt er overvektig? 
Nesten halvparten av alle katter i dag er overvektige. For å hindre at din kattunge blir overvektig kan du ta i bruk vekstkurver sammen med din veterinær. Vektkurvene kan du laste ned gratis på waltham.com.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.