Vinnerne av Musikkforleggerprisen 2023 kåret

live konsert

Musikkforleggerprisen gikk av stabelen for niende gang i Jakobskirken i Oslo onsdag kveld. Kveldens vinnere favner bredt, fra popkometen Ramón, via ARY og Anders Nilsen, til samtidskomponist Cecilie Ore. 

Ramóns låt «ok, jeg lover» vant prisen for «Årets mest spilte låt», og dette er andre gang i Musikkforleggerprisens historie at denne prisen gikk til en sang med norsk tekst. Årets mest spilte låt tildeles låten fra fjoråret med flest avspillinger på radio og i strømmetjenester her til lands. Megahiten er skrevet av Ramón Andresen og Andreas Bache-Wiig.

Prisen for «Årets gjennombrudd» innen Populærmusikk gikk i år til den fremadstormende artisten og låtskriveren Synne Vorkinn, (Synne Vo), som også i fjor gjorde seg bemerket på Musikkforleggerprisen, som en av opphaverene bak Årets låt «Smilet i ditt eget speil» med Chris Holsten.

Årets opphaver innen populærmusikk ble hitmaskinen Anders Nilsen, som har hatt stpor suksess både nasjonalt og internasjonalt i en årrekke. Samme kategori innen Klassisk/ samtidsmusikk ble tildelt den respekterte samtidskomponisten Lasse Thoresen, som i juryens begrunnelse ble trukket frem for å gå foran på vegne av norsk samtidsmusikk på en fornyende og modig måte.

Årets verk i populærmusikk gikk til Ariadne Loinsworth, (ARY) for låten den hjerteskjerende, gripende og personlige låta «My Awe Sustains» fra albumet «For Evig».

Cecilie Ore, som i flere tiår har vært en fremtredende stemme innen norsk samtidsmusikk, stakk av med prisen for Årets verk i kategorien klassisk/ samtidsmusikk, med sin H2O-trilogi.

Den høythengende prisen for Årets synkronisering gikk i år til Roy Westad for musikken til reklamefilmen for «Lego Star Wars: This is how we play». Webstad ble av juryen hyllet for å skape en sterk og tydelig identiteten gjennom hele reklamen med sitt musikalske verk.

Frod Fjellheim ble allerede forrige uke overrasket med nyheten om at han er tildelt Årets ærespris, som i kveld ble overrakt på Musikkforleggerprisen.

Fjellheim ble hedret for sitt viktige arbeid for samisk musikk både i- og utenfor Norge. Æresprisvinneren fikk også dele ut et stipend på kr. 20 000 til en opphaver eller musikkforlegger han har stor tro på, og valgte å gi stipendet til den samiske artisten Kajsa Balto, som henter inspirasjon fra
tradisjonell joik i sin musikk.

– Kajsa Balto er en av flere unge samiske artister som evner å kombinere det tradisjonelle samiske vokaluttrykket med en sterk personlig stemme. Tildelingen av stipendet fra kommer på et tidspunkt der Kajsa nå virkelig satser for fullt på en karriere som artist, låtskriver og tradisjonsformidler. Vi håper at stipendet kan være et lite bidrag på veien, sa Fjellheim i sin begrunnelse.

Under prisutdelingen i Jakobskirken spilte både Amanda Tenfjord og Dutti Dior sammen med Oslo Strings. I tillegg underholdt koret GAEA gjestene, samt Marja Mortensen & Daniel Herskedal.

Musikkforleggerprisen arrangeres av Musikkforleggerne, foreningen for norske musikkforlag. Prisen hedrer norske musikkforlag og deres opphavere som er medlem i TONO, for deres arbeid og resultater i året som har gått. Prisen er den eneste av sitt slag i Norge.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.