Kjerringråd fortsatt utbredt i Nordland: Dette gjør du om du blir solbrent

sommer

Fellesferien er i gang og mens mange av oss pakker med solkremen, forventer 1 av 4 nordlendinger å bli solbrent i løpet av sommeren. I tillegg florerer det av kjerringråd på nettet om solbrent hud. – Ikke hør på disse rare rådene, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt i Farmasiet.

I en undersøkelse av Respons Analyse for Farmasiet svarer hver andre nordlending at de kjenner til naturell yoghurt som et kjerringråd mot solbrent hud. 12 prosent svarer til og med at de har prøvd det. 

– Yoghurt kan nok virke lindrende fordi det er kaldt, men at det faktisk har noe å si for solskaden finnes det ingen garanti for, sier Pedersen.

På landsbasis oppgir flere også at de har prøvd ferske tomater og ketsjup som en behandling mot solbrenthet – i tillegg til grønnsåpe mot soleksem. Det får farmasøyten til å reagere.

– Det er ikke bra å smøre huden med grønnsåpe. Det er altfor sterkt og kan irritere huden ytterligere. Ketsjup og tomater virker ufarlig, men vil sannsynligvis ikke behandle solskaden, sier han.

Solen er imidlertid ikke det eneste som brenner oss. 15 prosent nordlendinger fikk et utrivelig møte med brennesle i løpet av fjorårets sommer, og her skal du altså gni eddik, Zalo, salmiakk eller sitron på huden, ifølge kjerringrådene.

– Brennesle går over av seg selv etter noen minutter, så her er det ikke nødvendig med en behandling. Salmiakk har veldig sterke stoffer og kan direkte være farlig å gni huden med, sier Pedersen og legger til:

– Selv om noen sverger til kjerringråd, kan det være skummelt å stole blindt på det. Jeg anbefaler å holde deg til produkter du vet har en effekt. Det beste er å smøre huden med fuktighet – gjerne aloe vera.

I motsetning til brennesle kan solbrenthet være smertefullt i flere dager. I tillegg til fuktighetskrem kan en kald dusj lindre smertene, men farmasøyten anbefaler at du oppholder deg i skyggen til huden får kommet seg.

– Det kan være lurt å unngå solen i 2-3 dager etter du har blitt solbrent. Etter dette bør du være påpasselig med å ikke bli brent igjen, sier Pedersen.

Han forteller at huden ikke glemmer solskadene du får, og med solskadet hud øker sjansen betraktelig for å få hudkreft senere i livet.

– Vær nøye med solkremen og kommer du over tvilsomme kjerringråd på nettet, så anbefaler jeg virkelig å styre unna disse – særlig hvis de inneholder sterke stoffer, avslutter Pedersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.