Mindre sommertrafikk i nord

lofoten

Mange norske bilturister la årets sommerferie til Sør-, Øst- og Vestlandet. Flere kjente reisemål i nord opplevde en kraftig nedgang. Dette viser trafikktall fra Statens vegvesen.

Høye temperaturer i sør og tilsvarende lave i nord bidro trolig til at mange valgte å legge årets sommerferie til den sørlige delen av Norge.

– I feriemåneden juli opplevde nok mange å være en del av køen av biler som beveget seg oppover Gudbrandsdalen og over Sognefjellet. Tellepunkter i Gudbrandsdalen viser en trafikkvekst på 5 prosent på Vingrom og 7 prosent i Lom sammenlignet med fjoråret, sier Nils Karbø, fungerende divisjonsdirektør i Statens vegvesen.

Det var mye trafikk på Dombås i sommer og trafikktall over Dovrefjell bekrefter en trafikkvekst på 8 prosent. Flere har også kjørt gjennom Romsdalen i juli, og selv om fraværet av utenlandske turister merkes godt i området rundt Geiranger-Trollstigen opplevde denne turistvegen en vekst på 2 prosent.

Vestlandet var et populært reisemål i både i år og i fjor. Ved Sørfjorden i Hardanger økte trafikken med 6 prosent.

For første gang på mange måneder kunne folk dra over grensen til Sverige uten å gå i karantene når de kom hjem.

– Det var ingen overraskelse at mange valgte å reise til hytta, besøke kjente eller dra på handletur til Sverige da grensene endelig åpnet. Trafikkveksten over Svinesund var på hele 94 prosent i juli sammenlignet med fjoråret, forteller Karbø.

Mange valgte å feriere på Sørlandet og Rogaland i juli. Vegtrafikksentralen i sør har tidvis meldt om lange køer og stor ferietrafikk. På Sørlandet økte trafikken i juli med mellom 6 og 9 prosent både på E18 og E39. Nasjonal turistveg Jæren kan vise til en vekst på 7 prosent ved Kvassheim fyr.

Til tross for at både tyskere, nederlendere og svensker kunne reise til Norge uten karantene, bidro strenge og uforutsigbare innreiseregler til at det var få utenlandske turister på turistvegene i nord.

– Tellepunkt på Senjahopen viser en nedgang på 20 prosent. Nordkapp, som hadde en nedgang på 35 prosent i fjor, opplevde en ytterligere nedgang på 13 prosent i sommer. Selv om Lofoten tiltrekker seg flere norske turister, ser vi en trafikknedgang på 9 prosent på E10 i Svolvær, avslutter Karbø.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.