Valg 2021: Nordmenn er opptatt av elbilpolitikk

elbilforeningen

Snart er det stortingsvalg i Norge og velgerne veier fordeler og ulmeper med de ulike partiene. Elbilfordelene er viktig for velgerne ved stortingsvalget, viser ny undersøkelse.

– Årets valg blir spennende for folk som ønsker å kjøpe elbil, det er det ingen tvil om. Mange nordmenn har allerede kjøpt sin første elbil, men mange flere vurderer det i årene som kommer. Da må det lønne seg å velge utslippsfritt, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

I befolkningsundersøkelsen Elbilbarometeret svarer 27 prosent av dem som vurderer å kjøpe bil at «å bevare elbilfordelene er viktig for meg når jeg skal stemme ved Stortingsvalget til høsten». Og 27 prosent svarer at de «velger heller biler på fossilt drivstoff dersom det innføres moms på beløpet som overstiger 600.000 kroner for elbiler». 

Samtlige partier med unntak av FrP, har i sine partiprogram forplikter seg til å nå målet om hundre prosents utslippsfritt nybilsalg i 2025. Samtidig har flere partier tatt til orde for å starte innfasing av moms.

– Å starte innfasing av moms på elbiler allerede fra 2022 er for tidlig. For rask innfasing gjør at vi risikerer å ikke nå Stortingets mål at det kun skal selges av nye nullutslippsbiler i 2025, sier Bu.

I samme undersøkelse svarer 75 prosent av de som vurderer å kjøpe bil at politikerne bør legge til rette for at det bygges hurtigladere i hele landet, også i Distrikts-Norge.

– Det er et politisk ansvar å sikre nok ladere i hele Norge. Det holder ikke å bare peke på beskjedne støtteordninger fra Enova. Et tydeligere samarbeid mellom vegmyndigheter og energimyndigheter må til, og rammevilkårene må sikre nok utbygging, sier Bu.

Det finnes nå 3.700 hurtig- og lynladere i Norge, men Norsk elbilforening anslår at dette tallet må være omlag 10.000 innen utgangen av 2025.

Både utslippsfritt nybilsalg og lading blir temaer for Norsk elbilforenings arrangementer mandag og tirsdag under Arendalsuka.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.