Birgit Skarstein mottar Livsvernprisen 2019

menneskeverd

Mandag 4. februar mottar Birgit Skarstein (29) Menneskeverds Livsvernpris 2019 for sitt arbeid med å styrke posisjonen til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Idrettsutøveren og den samfunnsengasjerte politikeren Birgit Skarstein har evnet å viske ut skillet mellom «oss» og «dem» og blitt en foregangskvinne i å fremme likeverd i samfunnet. Skarstein har vært åpen om egen historie og bidratt til å bryte ned fordommer mot mennesker med en funksjonsnedsettelse. Hun er i dag et stort forbilde for mange.

Morten Dahle Stærk, generalsekretær i Menneskeverd, er stolt over å kunne gi prisen til Birgit Skarstein.

– Årets vinner utmerker seg på flere måter: Hun er ung, hun er en av våre fremste idrettsutøvere og hun har brukt sin posisjon til å sette funksjonshemmedes rettigheter på dagsorden på en fremragende måte. Birgit Skarstein er et unikt forbilde som målbærer de grunnleggende verdiene knyttet til likeverd og menneskeverd. Vi er svært stolt over årets prisvinner, sier generalsekretæren.

Selv var Skarstein full av begeistring da hun fikk vite at hun er årets prisvinner. Hun mener prisen løfter frem gode verdier.

– Prisen har, slik jeg ser det, ingen undertone eller skjult agenda. Det er en veldig ærlig pris. Den setter fokus på hvordan man behandler hverandre og at vi står sammen.

Skarstein ser viktigheten av å belyse det vi ønsker mer av. Nettopp det gjør Livsvernprisen, mener 29-åringen.

– Prisen løfter opp verdiene som er så viktig for oss, og som samfunnet er bygget på. Det er en fin måte å belyse de tingene og de verdiene vi vil ha mer av. Det minner mye om hvordan vi jobber i idretten. Vi ser på tingene som fungerer og som er bra, og som er din konkurransefordel, og så jobber vi med å utvikle dette enda mer.

Tidligere prisvinnere
Menneskeverd deler ut Livsvernprisen hvert år. Siden 1997 har prisen blitt gitt til personer eller organisasjoner som har bidratt positivt til å verne om menneskeverdet. Tidligere prisvinnere er blant andre Siri Fuglem Berg, Anna Solberg, Åsta Årøen, Per Fugelli, Aleksander Helmersberg, Anette Skeie Jacobsen og Elin Anita Verdal, Signe og Geir Lippestad, Thorvald Steen, Marte Wexelsen Goksøyr, Beitostølen helsesportsenter, Bettina og Stein Husebø, Marianne Mjaaland, Margreth Olin, Torleiv Ole Rognum og Ola Didrik Saugstad og Cecilie Willoch.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.