Virke: Fornuftig å skrote portal for sammenligning av matpriser

virke matpris

Virke har vært kritiske til Forbrukerrådets portal grunnet at den ikke tar hensyn til kvalitet og amnge andre faktorer.

Men nå er portalen historie. Regjeringen har valgt å skrote Forbrukerrådets portal for sammenligning av priser på dagligvarer.

– Fornuftig beslutning. Dagligvareportalen og appen «Peiling» som Forbrukerrådet har utviklet, er fortsatt langt fra å møte Stortingets bestilling, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

– Forbrukerrådet har så langt valgt å fokusere på pris i portalen. Dette har skjedd på tross av at portalen i følge Stortingets føringer skulle fremme kvalitet, godt utvalg, markedstilgang for småskalaprodusenter, etikk, miljø og helse. Bransjen har gjentatte ganger advart mot dette, slår Størksen fast.

Manglende datagrunnlag
I en pressemelding legger Forbrukerrådet skylden på manglende datagrunnlag fra bransjen.

– Bransjen har lagt ned betydelige ressurser for å møte kravene fra Forbrukerrådet, og ikke minst Stortingets intensjon med dagligvareportalen, fortsetter Størksen.

Virke dagligvare har imidlertid lenge advart om at eksempelvis frukt og grønt i løsvekt, samt ferskvarer, ikke er med i TradeSolution, som Forbrukerrådet har valgt å høste data fra.

– Skal slike varer kunne registreres på en måte som gjør det sammenlignbart i portalen, krever det standardisering og pakking – og vil trolig høre til både smalere utvalg og mer emballasjebruk. Det er på tvers av intensjonen, sier hun.

Uklart hva som skal skje med appen
Hva som vil skje med appen «Peiling» er foreløpig uklart, i følge statsråd Linda Helleland. Det vil avhenge av både driftskostnader, hva brukerne vil få ut av det, og brukerpotensialet.

– Om regjeringen og Forbrukerrådet velger å videreutvikle de øvrige delene av dagligvareportalen, gjenstår det fortsatt et betydelig arbeid for at Stortinget skal få det Stortinget har bedt om. Det må Forbrukerrådet ta på alvor – og bransjen skal fortsatt bidra til at målene nås, avslutter Størksen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.