Fare for glatte veier – To av ti skifter ikke dekk

vinter

Nylig kom den første snøen i store deler av Øst- og Sørlandet, og det er ventet vinterføre på hovedveiene rundt Oslo. Det betyr glatte veier, og mange vil trolig legge om til vinterdekk. Men det finnes de som ikke kommer til å skifte dekk.

– To av ti kjører faktisk med samme dekk hele året, i den tro at piggfrie vinterdekk er et slags universelt helårsdekk, noe det selvsagt ikke er. Har du kjørt med piggfrie vinterdekk gjennom sommeren kan du være helt sikker på at sol og varme har påvirket gummien slik at dekket er langt unna å virke optimalt nå når kulda setter inn med snø, is og slaps på veiene, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Nå kommer ulvesaken opp til Høyesterett

Forventer mange ulykker
Det er i en spørreundersøkelse gjort av YouGov for Tryg at 22 prosent svarer ja på spørsmålet om de kjører med piggfrie vinterdekk hele året.

– Uansett dekk vet vi erfaringsmessig at det blir mange ulykker på veien de første dagene med snøfall. Mange bilister overraskes over glatte veier, og uansett dekk oppleves det uvant å kjøre på da det er lenge siden man sist kjørte på vinterlige veier. Generelt venter altfor mange i det lengste med å skifte til vinterdekk, til tross for at de vet at de risikerer å møte glatte veier. I tillegg risikerer man redusert erstatning dersom man blir involvert i en trafikkulykke skodd med sommerdekk på vinterføre, sier han.

Les også:  Tre personer druknet i februar

Kan komme 20 cm snø
Det er farevarsel for snø for Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Oppland og Hedmark. I høyereliggende strøk kan det komme opp mot 20 centimeter snø de nærmeste dagene.

Vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde, og har man gamle dekk kan det være lurt å vurdere å skifte til nye vinterdekk. I Nordland, Troms og Finnmark kan man bruke piggdekk fra 15. oktober, mens det for resten av landet er 1. november som gjelder.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.