Tre av ti i Nordland tror de har kjørt med promille

alkohol måler

Svært mange tar sjanser og kombinerer bilkjøring med alkohol. Tre av ti i Nordland tror at de kan ha promillekjørt. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Gjensidige.

Undersøkelsen viser også at hver tiende bilist «av og til» drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen.

I Oslo vest og Asker og Bærum, er denne andelen dobbelt så høy som i resten av landet. Her svarer en av fem at de beregner seg frem til når de er i kjørbar tilstand.

Les også:  Sjokktall: 10.000 innbyggere i Nordland trenger nytt pass

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, advarer folk mot å stole for mye på regneferdighetene.

– Drikker du alkohol, lar du bilen stå. Må du kjøre hjem, holder du deg til alkoholfri drikke. Så enkelt er det, sier Eklo.

Han advarer også mot «dagen derpå»-fellen. – Legg inn god margin før du skal ut å kjøre etter en fest, råder han.

Selv ved lav promille øker risikoen for ulykker
Undersøkelsen fra Ipsos viser at menn er mer tilbøyelige til å kombinere bilkjøring med alkohol, og klart flere menn tror de kan ha kjørt i påvirket tilstand.

Les også:  Miljødirektoratet støtter mye besøkte naturområder i Nordland

– Det er ikke mye alkohol som skal til. Selv om du har lav promille svekkes sansene og reaksjonsevnen. Dermed øker faren for en ulykke kraftig, sier Eklo.

Ingen erstatning til promillekjørere
Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli svært alvorlige. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

Les også:  NTE kjøper seg inn i SKS: – Vi sikrer arvesølvet og felles verdier for nordlendingene

– Kolliderer du på grunn av promillekjøring, vil du normalt ikke få noen erstatning fra forsikringsselskapet i det hele tatt. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Dette kan fort bli millionbeløp, og i verste fall ender du som gjeldsslave for resten av livet, sier Eklo.

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge viser data fra Folkehelseinstituttet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.