Lav kjennskap til hvor mye bagasje du kan pakke i feriebilen

naf

En av tre kjenner verken til taklast, nyttelast eller hvor tung tilhenger bilen kan trekke. Dette viser en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for NAF.

Det er viktig å kjenne til bilens begrensninger når feriebilen pakkes. Selv om bilen har bra med lasteplass, er det ikke slik at du bare kan dytte inn ubegrenset med bagasje.

– Bilen du kjører er godkjent for en maksvekt du kan ha i bilen. Dette kalles nyttelast. Nyttelast er hvor mange kilo du kan ha med i bilen inkludert både passasjerer, drivstoff og bagasje, forklarer Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Nyttelasten varierer fra bilmodell til bilmodell, og det er ikke alltid en naturlig sammenheng mellom bilens størrelse og hvor mye du kan laste i bilen.

– Enkelte nye elbilmodeller har svært lav nyttelast til tross for romslig bagasjerom. Derfor er det lurt å være oppmerksom på nyttelast om du er på jakt etter en ny familie-elbil, sier Sødal.

Grunnen til at bilen har en vektbegrensning er at du ikke skal ha med mer enn det bilen tåler. Laster du inn for mye bagasje og går over vektgrensen, kjører du en mindre trafikksikker bil.

– Det er viktig å holde seg innenfor det bilen er dimensjonert for. Blant annet er bremsene lagd for å tåle totalvekten bilen er godkjent for, sier Sødal.

Det er få områder som er så kjønnsdelte som bil og interesse for bil. Undersøkelsen medlemsorganisasjonen NAF har fått gjennomført viser at kunnskapsnivået om ulike vektbegrensninger er langt høyere blant menn enn kvinner. Mens to av ti menn oppgir at de ikke kjenner til verken taklast, nyttelast eller hvor tung tilhenger bilen kan trekke, svarer over halvparten av kvinnene det samme.

– Vi bor i et av verdens mest likestilte land, men i de fleste familier er det fremdeles mannen som har kontroll på bilen, sier Sødal. – Dette er det egentlig ingen god grunn for, fortsetter han.

Når du kjenner til vektbegrensningene i bilen din, er det viktig å pakke bagasjen trygt og sikkert i bilen. Følg våre råd, så får du en sikker sommerferie.

Her er NAFs fem pakkeråd:

  • Legg tung last så lavt og langt frem som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
  • Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
  • Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.
  • I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok.
  • Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr gå løst i bilen.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.