Påskeferie – Ta av ytterjakken før bilturen!

tryg

Mange tusen vil dra på biltur i forbindelse med påsken, men kun et fåtall vil ta av seg ytterjakken før bilturen. Det burde vært langt flere mener Tryg Forsikring.

– Absolutt. De aller fleste glemmer at man er mye mer utsatt for skader ved et sammenstøt hvis man sitter med bilbeltet utenpå en tykk vinterjakke. Ved en bråbrems eller kollisjon tar det da lengre tid før bilbeltet strammes, og selv om det er snakk om få centimeter er det likevel nok til at kroppen blir slengt mer fremover, noe som kan gi store utslag selv i moderat hastighet, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Hvert år er det tusenvis av små og store trafikkulykker i påskeferien, og i normalår blir flere titalls personer skadet i de mest alvorlige ulykkene.

Kollisjonstester har vist at akselerasjonen i brystkasse, nakke og hode øker markant ved et sammenstøt hvis bilbeltet er festet utenpå vinterjakken. Noe som kan gi store indre skader.

– Ikke minst bør man få av ytterjakken til barn, og la i hvert fall aldri små barn feste beltet alene uten at en voksen sjekker at beltet sitter tett inntil kroppen. Er beltet for slakk kan barn i verste fall skli delvis under beltet ved en kollisjon. Helst bør beltet være stramt over hoftene og skulder. Jeg tror dessverre mange foreldre lar barna feste beltet selv uten å sjekke at det sitter stramt nok, sier Brandeggen.

Lurer du på effekten av å bruke bilbelte, kan du tenke på følgende:

Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.

Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.

Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

I fjor ble 95 personer drept i trafikken, mens mange hundre mennesker ble alvorlig eller meget alvorlig skadd.

Statens Vegvesen har tidligere anslått at det trolig ville vært 30 til 40 færre drepte i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte i bil og buss, alltid. Nær 4 av 10 drepte i bilulykker i 2016 brukte ikke bilbelte, viser tall fra Vegvesenet.

I en spørreundersøkelse i 2019 for Tryg Forsikring svarte kun 13 prosent at de alltid pleier å ta av seg ytterjakken når de kjører bil.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.