Kulturminnefondet har nå vedtatt at Litløy fyr i Bø i Vesterålen får 650.000 kroner til å sette i stand fyrtårnet. Fyrtårnet på Litløy fyr er en 110 år gammel bygning som det siste tiåret har vært uten drift. Når fyret nå settes i stand skal det brukes til utleie for overnatting.
– Det er positivt at prosjektet vil bidra til ny bruk av fyret, og at det bygger opp under den helhetlige næringsutviklingen knyttet til anlegget, forteller Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet.
Fyrtårnet er et åttekantet betongtårn med lykt i støpejern på toppen, en type det kun finnes tre av i Norge. Kystverkets drift av fyrtårnet ble avsluttet i 2009, da en enklere lykt ble satt opp ved siden av det gamle fyrtårnet.
Eier planlegger å sette fyrtårnet i stand til en unik utleieenhet som vil være del av den øvrige aktiviteten på Litløy fyr, bestående av 4-8 utleierom i fyrvokterboligen, restaurant og seminarfasiliteter. På Litløy jobbes det nå med tilrettelegging for dagsbesøk i sommerhalvåret, hvor fyreiendommen er del av en kultursti på øya.
I 2020 ga Kulturminnefondet tilsagn om 300.000 kroner til istandsetting av tak og kledning på fyrvokterboligen, et arbeid som er vel gjennomført.
Søknadsmengden til Kulturminnefondet har aldri vært større, og interessen for å ta vare på kulturminner slår nå alle tidligere rekorder.
– Det er gledelig å se alle de flotte prosjektene som realiseres med tilskudd fra Kulturminnefondet. Tilskuddene skaper engasjement, bidrar til bærekraft ved å hindre forfall og rivning av bygninger, og de sørger for et mangfold av bevarte, kulturhistoriske uttrykk over hele landet. Regjeringen har nesten doblet bevilgningen til Kulturminnefondet siden 2014, og det gir rom for å finansiere flere prosjekter. Litløy fyr er et godt eksempel på den bevaringsinnsatsen som Kulturminnefondet er med på å skape, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).
Søknaden fra Bø prioriteres i sterk konkurranse med mange andre prosjekter, opplyser Kulturminnefondet.
– Det er positivt at søker ønsker å bevare bygningen og dens historie, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.