NTE kjøper seg inn i SKS: – Vi sikrer arvesølvet og felles verdier for nordlendingene

vannkraft

Fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide er fornøyd med at Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) nå har kjøpt seg inn i Salten Kraftsamband (SKS).

– Dette styrker kraftbransjen i regionen. Med nærmere en milliard kroner tilført SKS, kan det gjøres betydelige og helt nødvendige utbedringer, poengterer Eide.

Nordland fylkeskommune vil etter emisjonen mellom selskapene, sitte med en eierandel på litt over 11 prosent. Fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide mener det er viktig at Nordland fylkeskommune fortsatt er en aktiv forvalter av kraftressursene i regionen.

– Kraftressursene er et felleseie. Når Nordland fylkeskommune er aktivt med som eiere av våre felles verdier som ligger i kraftanleggene, er det nettopp for å kunne høste jevnt og trutt fra overskuddet dette skaper, påpeker fylkesrådsleder Eide.

Fylkesrådets nestleder, Svein Eggesvik er opptatt av at offentlige interesser skal kunne påvirke hvordan kraftressursene brukes.

– Vi har en enorm utvikling og oppbygging av grønn industri i Nordland. En av de viktige grunnfaktorene for denne utviklingen er nettopp kraftressursene. Derfor er det viktig at vi også har en politisk styring av disse verdiene. Slik sikrer vi at utviklingen forvaltes demokratisk, underbygger Eggesvik.

Eggesvik påpeker at forvaltning av fellesskapets kraftressurser alltid skaper engasjement i offentligheten. 

–  Det er fordi kraftressursene regnes som arvesølvet. Det er verdier som alle nordlendinger eier. I dag er oppkjøpet fullført, og verdiene sikret en god utvikling i mange år framover, underbygger Eggesvik. 

Fylkesrådsleder Eide er fornøyd med at SKS gjennom å få NTE inn på eiersiden, vil styrke sin posisjon som det ledende kraftselskapet i regionen og Nordland. 

– Avtalen vil forsterke vår mulighet til å bidra til en positiv grønn industriutvikling i Nordland. Målet er også å tilrettelegge for økt fornybar egenproduksjon og nye kompetansearbeidsplasser, påpeker Eide, og legger til; 

– Kraftoverskuddet i nord vil ikke vare alt for lang tid. Vi trenger ny fornybar energi i regionen. Det vil et kraftfullt SKS kunne bidra til, avslutter fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.