Nordlandshus i Gildeskål får økonomisk støtte fra Kulturminnefondet

kulturminnefondet

Nordlandshus fra sent 1800-tall på Korsholmen får støtte fra Kulturminnefondet for andre gang. Nå vil eierne åpne opp for utleie.  

Nordlandshuset ligger på Korsholmen i Gildeskål kommune, godt synlig fra hurtigbåtleia. Sammen med huset står et fjøs, naust og stø.  

– Huset er en viktig del av kulturmiljøet på øya, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet, som nylig ga eierne av nordlandshuset tilsagn om 53.000 kroner. I vurderingen av søknaden vektla Kulturminnefondet at eierne har en langsiktig plan om å ivareta byggene på tunet.  

– Arbeidet som allerede er gjennomført på huset er gjort på en god måte, og istandsettingen som nå er planlagt på en god måte med tradisjonelle materialer.

Les også:  Helgelending ny leder for utviklingsprosjektet på Nesna

I 2017 fikk eierne 160.000 kroner blant annet til istandsetting av kledning og vinduer. Tiltaket i år er å utbedre skader i gulvet, og prosjektet skal være ferdig i slutten av juni.

Huset brukes til fritidsbolig, men eierne vurderer å bruke huset til utleie for overnatting deler av året. 

– Istandsettingsprosjektet vi har startet på er stort og vil pågå over lengre tid før alle bygningene er sikret og ivaretatt. Vi vet at folk på naboøyene ønsker å se mer lys i vinduene gjennom større deler av året og vi ønsker å leie huset ut i de månedene av året hvor vi ikke kan være der, skriver eierne i søknaden til Kulturminnefondet.  

Les også:  Helgelending ny leder for utviklingsprosjektet på Nesna

Da kan folk som ønsker et «friår», eller som ønsker å teste et annet liv, leie seg inn på Korsholmen. 

– På denne måten kan vi bidra til å opprettholde liv et øysamfunn som bærer preg av fraflytning. Men først må vi opprettholde selve bygningene.

Huset på Korsholmen er ett av fire prosjekter som har fått støtte i Gildeskål. Kulturminnefondet håper at flere får opp øynene for muligheten å søke om støtte til å sette i stand sitt kulturminne, enten det er bolighus, næringslokaler, fartøy, naust, kurs eller rullende kulturminner, som veteranbiler.  

Les også:  Helgelending ny leder for utviklingsprosjektet på Nesna

– Vi ønsker oss flere søknader fra Gildeskål kommune og oppfordrer til å ta kontakt med oss om man har spørsmål eller ønsker veiledning, sier Bjørgen.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.