Nord universitet: Tove (54) ny leder for samisk senter

Nord universitet

Tove Mentsen Ness fra Namsos blir ny leder for Senter for samisk og urfolksstudier, opplyser Nord universitet i en pressemelding.

Senter for samisk og urfolksstudier ble etablert i 2022 i samarbeid mellom Nord universitet og Nordlandsforskning. Senteret skal koordinere, synliggjøre og styrke samisk- og urfolksrelatert forskning og utdanning ved de to institusjonene.

Tove Mentsen Ness (54) er førsteamanuensis ved Nord universitet, Fakultet for sykepleie og helsevitenskap, og starter i stillingen som senterleder 1. august.

– Dette er en mulighet som kommer kun en gang, og som jeg ikke kunne takke nei til. Jeg gleder meg veldig til å begynne, sier hun.

Mentsen Ness er utdannet psykiatrisk sykepleier. Hun har en doktorgrad i sykepleievitenskap fra 2015 hvor fokus var sørsamiske eldre og hjemmesykepleie. Hun har senere i forskning hatt særlig fokus på helsetjenestene for både den samiske befolkningen, men også urbefolkning andre steder.

I 2005 ble hun ansatt ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, som i 2016 ble en del av Nord universitet. De siste årene har hun sittet i arbeidsutvalget som har jobbet med å etablere Senter for samisk og urfolksstudier.

– Jeg har ikke samisk bakgrunn selv, men jeg har selv sett og erfart hvor viktig og riktig det er å etablere et samisk og urfolk senter i denne delen av Saepmie/Sámeednam. Vi har fortsatt en lang vei å gå, og denne veien vil jeg være en del av. Det får jeg en unik anledning til nå, sier Mentsen Ness.

Nord universitet har et nasjonalt ansvar for forskning og utdanning innen lule- og sørsamisk språk og kultur. Geografisk dekker universitetet de tradisjonelle lulesamiske, pitesamiske, umesamiske og sørsamiske områdene i Saepmie/Sámeednam. Det samiske senteret er fortsatt i etableringsfasen, og skal i år utvikles videre slik at struktur og organisasjonsform skal være fastsatt fra 2024.

 Hva ser du mest fram til i jobben som senterleder?

– Det er å få bidra til å utvikle et flott senter som kan være en viktig aktør i samfunnet overfor samisk språk og kultur. Vi er mange som skal samarbeide om dette, både innad i Nord universitet og Nordlandsforskning, men enda viktigere mener jeg samarbeidet med samfunnet rundt oss blir. Vi skal jobbe tett sammen med samiske institusjoner og miljø regionalt, nasjonalt og internasjonalt, sier hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.