nfk

Styrker sørsamisk språk i Nordland

Sijti Jarnge får et tilskudd på 300 000 kroner til blivende sørsamiske skribenter. Sïjti Jarnge – gïele jïh kultuvrejarnge og Cálliid Lágádus/Forfatternes Forlag får 300 000 kroner til prosjektet «Tjaalehraajroeh – Pilotprosjekt for flere... Les mer »
nfk

Løftet Nordlands samiske identitet

Under urfolkskoneransen i regi av Norges formannskap i Barentsrådet, løftet fylkesrådsleder Tomas Norvoll viktigheten av å sikre det samiske språket gjennom blant annet å formalisere stedsnavnene på samisk. Urfolkskonferansen i regi av... Les mer »

Høring om samiske parallellnavn i Rana

​Rana kommune har nå høring i navnesak om samiske parallellnavn (sak2029/2010). Sametinget har gitt sin foreløpige tilrådning om skrivemåte for samiske paralellnavn. Høringsfrist er 17. september 2021, opplyser kommunen. ​Saken og høringen... Les mer »
rein vinter

Ny bok: Bååstede

Bååstede betyr «tilbake» på sørsamisk. I de senere år er ønske om tilbakelevering av samiske museumsgjenstander blitt et aktuelt spørsmål. Et pionertiltak på dette feltet er prosjektet Bååstede, der gjenstander i samlingen... Les mer »
matprat

Lav kunnskap om norsk matproduksjon

Har du opplevd reinsdyr på nært hold, eller bare sett dem på TV? Mange av oss vet ikke så mye mer om reinsdyr enn at det smaker godt på middagstallerkenen. Lørdag 6.... Les mer »
sommer bryllup

Snart kan du gifte deg på samisk i Bodø

På samenes nasjonaldag slapp ordfører ida Pinnerød nyheten om at folk snart kan gifte seg på samisk i Bodø, opplyser NRK. – Det å få lov til å gi sitt viktigste løfte... Les mer »
rein vinter

Samisk ungdom feirer samisk kulturuke i Bodø!

Fire samiske ungdommer velges ut til å reise rundt på og holder foredrag på skoler i Norge i ett år. Målet er å spre god og riktig informasjon i norske skoler for... Les mer »
Handeland

Husk Samefolkets dag: Lag noe godt med reinsdyrskav!

Torsdag 6. februar er Samefolkets dag, og hva passer bedre enn å feire samenes nasjonaldag med noe ekstra godt laget på reinsdyrskav? – Frossent kjøtt skal vanligvis tines sakte før det stekes,... Les mer »
stortinget

Vedtok klimakutt og ungdomsinvolvering under konferanse i Bodø

Den nordlige dimensjonens parlamentarikerforum i Bodø er enige om behovet for å kutte klimautslippene, involvere ungdommene mer og ta hensyn til urfolks rettigheter. Denne uken har Stortinget og Bodø vært vertskap for en... Les mer »
matmerk

Maret Ravdna Buljo vant Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Buljo hylles for sitt arbeid med å dokumentere og videreføre samisk matkultur: – Dette er kunnskap om ressursutnyttelse og bærekraft hele nasjonen kan ha nytte av i dag. Hele salen reiste seg... Les mer »