Mange bilførere forstyrres av bilens berøringsskjerm

gjensidige

Av de som har bil med berøringsskjerm, innrømmer nærmere halvparten at den har tatt oppmerksomheten bort fra veien og bilkjøringen. 

I en fersk undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige svarer 43 prosent at berøringsskjermen har tatt oppmerksomheten bort fra veien. 31 prosent av disse svarer at det har ført til farlige eller ubehagelige situasjoner i trafikken. Av disse igjen er det 46 prosent som sier at det førte til en faktisk ulykke eller uhell. 

– Det er nedslående tall, men dessverre ikke overraskende. Vi har fulgt med på trenden i noen år og ser at tallene holder seg jevnt høyt, i tillegg til at skadetallene ikke går ned. Dette til tross for at nye biler blir stadig «smartere», sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Trygg trafikk har lansert forslag om forbud mot all skjermbruk i bil som ikke kan styres via rattet når bilen er i fart, noe Gjensidige støtter. 

– Enten det er berøringsskjermen eller smarttelefonen, ser det ikke ut til at vi greier å holde fingrene unna mens vi kjører bil. Vi frykter at skjermene i realiteten står for en større medvirkende årsak til trafikkulykker enn hva statistikken fanger opp, sier Eklo. Det er ikke uvanlig å se sjåfør i motgående bil sitte med en hånd på rattet og blikket ned i en skjerm. 

– Viktige funksjoner som brukes under kjøring bør kunne betjenes uten å måtte flytte blikket fra veien. Talestyring kan være noe av løsning, men da må teknologien bli langt bedre til å forstå hva vi sier. Vi tyr som regel til den enkleste løsningen, og er det å taste på en skjerm, så er det dessverre det vi vil fortsette med, sier Eklo.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.