Finansiering av The Whale på Andøya: – Fantastisk for reiselivet og kystkulturen i Norge!

nfk

– Dette er rett og slett en fantastisk god nyhet for reiselivet i hele Norge, fastslår fylkesrådsleder i Nordland, Elin Dahlseng Eide, etter nyheten om at regjeringen vil bevilge penger til The Whale på Andøya. 

Nordland fylkeskommune har jobbet lenge for å få realisert The Whale. Allerede i 2021 satt fylkesrådet av 55 millioner til museums- og opplevelsessentret på Andenes. Etter det har både kommunen og privat næringsliv lagt penger på bordet.

– Vi har jobbet mye både overfor dagens og den forrige regjeringen for å få statlig drahjelp til The Whale. Det er gledelig at vi nå har en regjering som sikrer The Whale. Da blir prosjektet tatt fra å bare være ord på et papir til å etter hvert bli det fantastiske opplevelsessenteret som har vært tenkt helt fra starten av, sier nestleder i fylkesrådet, Svein Øien Eggesvik.

Da Norge skulle utvikle sin egen identitet på 1800-tallet var det bondekultur på Østlandet som ble det sentrale i de kulturhistoriske museene. Det førte til at den viktige kystkulturen i Nord-Norge og på Vestlandet ble usynliggjort, noe som har vært sterkt kritisert de siste tiårene. Satsingen på The Whale er et steg på veien for å synliggjøre all norsk kultur, ikke bare innlandskulturen, påpeker fylkesrådslederen.

– Det at vi nå både får på plass Skrei i Lofoten og The Whale i Vesterålen er svært viktig for å forstå Norge som nasjon. The Whale blir et signalbygg i fjæresteinene ved Andenes fyr. Det kommer til å vise frem kystkulturen i Norge på en helt nydelig og spektakulær måte, avslutter Dahlseng Eide.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.