Drar fra julebesøk til frostkaos hjemme

if forsikring

Hver jul anlegger mange nordmenn ufrivillig skøytebane i kjelleren, viser skadestatistikk. Hver jule- og nyttårshelg får forsikringsselskapene inn meldinger om frost- og vannskader fra folk som har vært borte noen dager.

I fjor fikk forsikringsselskapene meldt inn 48 frostkader i boliger og hytter i jule- og nyttårshelgen. Det går fram av skadetall fra Finans Norge.

Vinteren 2010 var det uvanlig streng kulde. Da ble det til sammenligning rapportert inn 1158 frostskader fra lille julaften til nyttårsaften, noe som er rekordmange.

– Antallet frostskader – som fører til rørbrudd og vannskader – varierer veldig med hvor kaldt det er rundt om i Norge til jul. Men med kuldegrader ute, risikerer du ødelagte vannrør om du ikke tar forholdsregler hvis du drar fra boligen noen dager, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– De to vanligste feilene er at folk glemmer å stenge av vannet og ikke setter på nok varme i rom hvor det er vannrør. Vanninstallasjoner mot yttervegger er særlig utsatt. De blir ofte bygd inn for å skjule rørene, og så glemmer du at de er der. En del slår av oppvarmingen helt når de reiser på juleferie, og om vinteren det er en ulykke som venter på å skje om det er kaldt både ute og inne, sier han.

Du reduserer risikoen for vannskader betydelig hvis du stenger hovedstoppekranen når du reiser bort og har tilstrekkelig varme på i alle rom med røropplegg.

– Det kan også være lurt å lukke opp skapdørene hvis det går rør inni skap, sier Clementz.

Sørg for at temperaturen holder 10-12 varmegrader i rom med røropplegg, anbefaler If.

– Pass på at eventuelle ovner som er lite brukt er i godt stand og ikke utgjør brannfare. Kontakt elektriker eller kjøp ny ovn hvis du er i tvil, sier informasjonssjefen i If.

Før du reiser, pass også på å stenge luker og kjellervinduer det trekker kaldt fra.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.