Lær barna nettvett før skolestart!

nettspill

– Digital oppdragelse bør stå på foreldrenes timeplan før skolestart. Det kan forhindre mobbing, sier produktsjef hos Frende Forsikring, Einar Brekken.

– Foreldre må engasjere seg for det barna gjør på internett. Sett deg inn i hvilke sosiale medier barnet ditt bruker og snakk om dem. Finn en tone for samtalen som gjør at barnet forstår at du er opptatt av og bryr deg om det han eller hun driver med, sier Brekken.

Mange mobbes på nett
– Digital mobbing og deling av uønskede bilder eller videoer er et økende problem, forteller Brekken.

Tall fra Medietilsynet viser at 8 prosent av norske barn mellom 9 og 18 år opplever å bli mobbet på nettet ukentlig eller månedlig. Totalt 35 prosent av jenter og gutter i alderen 15-16 år har opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil.

– Tallene viser også at halvparten av dem som mobber andre selv blir mobbet. Mens 96 prosent av de som aldri blir mobbet, heller ikke mobber andre, sier Rikard af Sandeberg, produkt- og markedsdirektør for Norden hos Frendes samarbeidspartner Affinion.

– Tallene viser hvor viktig det er å lære barna gode nettvaner. Nå rundt skolestart skal nye vennskapsbånd knyttes og sosiale medier koker av bilder og videoer. Det er en spennende tid, men det kan også gi grobunn for mobbing, uthenging og utfrysing, sier Einar Brekken.

Les også:  Sosiale medier er nyhetskilden barn og unge bruker oftest

Slik sikrer du barnets kontoer
Det er nyttig å snakke med barnet om hva han eller hun kan gjøre og ikke gjøre på ulike sosiale medier. Å være aktiv når kontoer opprettes er lurt.

– Ha en avtale om å være sammen med barnet når kontoer opprettes, slik at dere kan se på sikkerhetsinnstillingene sammen. Snakk om hvilke personlige opplysninger som skal deles, og sørg for at de kun er synlige for dem barnet ditt har godkjent som venner eller følgere, sier Sandeberg i Affinion.

– Sikkerhetsinnstillinger er der for å beskytte, så sett profilen i privat modus. Da er det kun venner som kan se alt innholdet. Private kontoer gjør det også vanskeligere for andre å stjelebilder eller informasjon fra barnets konto, fortsetter han.

Du bør lære barnet hva som er et sikkert passord og fortelle at de aldri må dele dette med andre – heller ikke bestevennen eller kjæresten.

Les også:  Sosiale medier er nyhetskilden barn og unge bruker oftest

Hva kan deles?
Snakk med barnet om hva som kan deles på sosiale medier og ikke.

– Veldig mange bilder som legges ut er faktisk lovbrudd. Selv om barnet mener det aldri så godt er det ulovlig å legge ut bilder av eller personlige opplysninger om andre uten deres samtykke, sier Einar Brekken i Frende.

– Fortell at man alltid må spørre de som er med på bildet om lov til å legge ut bilder eller informasjon om dem. Og hvis noen forandrer mening må bildet tas bort igjen, sier Sandeberg i Affinion.

Hvis barnet opplever noe ubehagelig
Mobbing av barn på nett foregår på mange måter. Det kan for eksempel være hatgrupper på Facebook, gruppechatter, stygge meldinger eller videoer. Og uansett hvor mange forholdsregler du tar kan barnet bli et offer for dette. Da er det viktig at barnet vet litt om hvordan det bør takles.

– Hvis du er tilstede, engasjert og fordomsfri senkes terskelen for at barnet kommer til deg hvis det skjer noe negativt på nettet, sier produktsjefen i Frende.

Det kan også være greit å la barnet vite at det er trygt å snakke med helsesøster på skolen. Det er ikke alltid barnet er komfortabel med å ta opp disse problemene med mamma eller pappa.

Les også:  Sosiale medier er nyhetskilden barn og unge bruker oftest

– Fortell barnet at det går an å rapportere eller blokkere brukere. Det har vist seg at det kan gjøre vondt verre å svare på mobbemeldinger, krenkende eller seksuelle henvendelser fra andre, sier af Sandeberg.

Hvis det foregår mobbing på skolen bør du snakke med lærer eller rektor. Hvis barnet får trusler eller meldinger er det lurt å ta skjermbilder av disse før du tar det videre med skole, helsesøster, politi eller andre foreldre.

Sjekk om du har dekning for nettmisbruk
Hvis bilder eller informasjon om barnet ditt er spredt på nettet er det vanskelig å stoppe. Hvis dette skjer bør du sjekke om forsikringen din kan hjelpe deg. Noen selskap har nemlig dekningen «hjelp ved nettmisbruk».

– Det er en stor og tidkrevende jobb å skulle stoppe spredningen av bilder og liknende på nettet selv. Derfor ønsker mange hjelp av forsikringen til å få fjernet materialet, sier Einar Brekken i Frende. Forsikringsselskapet kan også gi deg gode råd for å redusere risikoen for nettmisbruk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.