Beredskapsplan for jodtabletter i Steigen ved atomulykke

radioaktiv

Steigen kommune har et lager med jodtabletter til bruk ved atomulykker. En arbeidsgruppe i kommunen arbeider med en beredskapsplan for distribusjon av disse tablettene ved en eventuell ulykke.

Blant annet inngår det i planen at skole- og barnehagebarn i ordinær arbeidstid vil kunne motta jod-tabletter på grendeskolene. Planen forventes ferdigstilt i slutten av januar 2019, opplyser Steigen kommune.

– Ved en eventuell atomulykke i vårt område kan radioaktivt jod bli spredd via luften, og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke. Dette kan øke risikoen for å senere utvikle kreft i skjoldbruskkjertelen, særlig i enkelte grupper av befolkningen. Tilskudd av naturlig jod ved en atomulykke vil blokkere opptaket av radioaktivt jod. Fra 1.11.18 kan jodtabletter kjøpes reseptfritt på norske apotek, sier Einar Stødle kommuneoverlege i
Steigen Kommune.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.