Aktiv sommer for redningsskøytene i Nordland

redningsselskapet

Aldri før har redningsskøytene måtte rykke ut så hyppig i løpet av en enkelt sommer. I Nordland har båtfolket i stor grad unngått ulykker. Nordlendinger går sjeldent på grunn.

2018-sommeren har vært preget av godt vær og høy aktivitet på sjøen. Det merkes godt for Redningsselskapets 51 redningsskøyter. Sammenlignet med 2017 viser tallene på landsbasis en oppgang på 17 prosent eller 510 oppdrag denne sommeren. Nordland har imidlertid hatt et år på det jevne med 206 oppdrag totalt fra 1. mai til 31. juli. Tallet for 2017 var 197.

– Det har gått mest i motorproblemer og påfølgene dykk på skrog. Vi ser også at det har vært en stor økning i båtturister i Lofoten-området. Det er som regel turistene, og ikke de fastboende som trenger hjelp, sier skipper Rune Pedersen på redningsskøyta «Sundt Flyer» i Svolvær.

Foruten rene assistanser i forbindelse med motorhavarier har redningsskøyta i Svolvær hatt flere ambulanseturer, både for å frakte medisinsk personell, og oppdrag der mannskapet selv er først på stedet.

– Vi har unngått de store ulykkene, men har hatt en god del ambulanseturer, som også en en prioritert del av beredskapen vår, sier skipper Pedersen.

251 grunnstøtinger
Mange har gått på grunn i sommer. 251 båter har hatt behov for hjelp fra redningsskøytene i perioden mai-juli for å komme seg av skjær i sjøen. Flest grunnstøtinger har det vært i Vestfold, der skøytene har dratt 53 båter av grunn i løpet av sommeren. Østfold er neste fylke på lista med 48 grunnstøtte båter i løpet av sommeren. Nordland har bare registrert fem grunnstøtinger. Totalt har redningsskøytene kun bistått i forbindelse med 9 grunnstøtinger i landets tre nrdligste fylker.

–Folk som besøker Lofoten er stort sett godt forberedt. Vi har en del skjær her også, men jeg har en følelse av at folk bruker navigasjonshjelpemidlene aktivt og har planlagt seilasen, sier Pedersen.

Holdninger og kunnskap
Til tross for en hektisk sommer har det heldigvis vært få av de styggeste ulykkene i Norge denne sommeren. Redningsskøytene har reddet 23 liv, berget 41 båter fra forlis og deltatt i 708 søk- og redningsoppdrag. Totalt har nesten 3200 båter hatt behov for assistanse.

–Det er viktig at den enkelte har et bevisst forhold til risiko og sikkerhet forbundet med det å ferdes på sjøen. Den enkelte må tilegne seg kunnskap om hvordan man ferdes på sjøen, og kjenne sin egen båt godt, for å unngå potensielt farlige situasjoner, sier beredskapssjef i Redningsselskapet, Ronny Jåsund-Pedersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.