Bassturøkt lammelår rett opp i mateliten

matmerk

Bassturøkt lammelår fra  Bortistu Gjestagard er  et tradisjonsprodukt med sterk lokal identitet . Råvaren kommer fra Trollheimen og lammelårene røykes i en røykbadstu fra 1850.

– Jeg håper mange får øynene opp for dette flotte lokalmatproduktet, sa ordfører Kirsti Welander da hun delte ut Spesialitetsmerket for særpreget lokalmat til Bortistu Gjestegard. Det skjedde under åpningen av Oppdal fjell- og fårikålfestival 4. oktober.

Lammelåret er lettsaltet og røkt med bjørk og einer i Bortistus gamle røk-basstu. Dette særegne tømmerhuset, som ligger på tunet i Bortistu, er fra ca 1850. Tidligere ble Basstu brukt til prosessen med ølbrygging, der ble maltet tørket til brygging av maltøl.

Linda Mai Helmersen Weiseth og hennes mann Rune Weiseth eier og driver Bortistu Gjestegard. Leif Helmersen, som er far til Linda Mai, har utviklet denne framgangsmåten med å bassturøyke lammelår i den gamle røykbasstua på gården.

I dag utføres prosessen av kokken på gården, som først salter, og deretter røyker og modner lammelårene, før det langstekes før servering. Produksjonen av lammelår er rent håndverk, og prosessen er møysommelig utviklet for å oppnå en balansert mild og unik røksmak, aroma og mørhet.

– Vi syns det er stor stas å kunne kvalitetsmerke bassturøkt lammelår gjennom Matmerk. Vi er stolte av produktet, og da er det ekstra stas når det også er en fagjury som syns det samme. Tildelingen viser vei til unike produkter med unik smak som er utført for hånd, og det syns vi er veldig viktig å framheve med dette merket. Spesialitetmerket skal selvsagt smykke selve produktet, men vi skal også markedsføre dette på beste måte i all vår markedsføring, sier Linda Mai H. Weiseth, vertskap på Bortistu Gjestegard.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.