Vinterferie: Mye snø i fjellet i Nord-Norge

nve skredfare

Mange ser frem til en etterlengtet vinterferieuke, med fjell, snø og friske uteaktiviteter. Hva sier glasskula om snøforhold og snøskred?

Inngangen til vinterferien ser ut til å bli preget av vekslende vær med en del lavtrykksaktivitet. Dette er en værtype som har vært gjennomgangsmelodien denne vinteren i hele vårt langstrakte land.

– Prognosene tilsier at det er de vestlige delene av landet som får de fleste lavtrykkene. Her blir det perioder med pålandsvind, økende temperaturer og nedbør. Nedbøren kommer som snø i høyden og regn lavere ned. Også lengre nord vil det være av en del lavtrykksaktivitet, sier Ingrid Skrede, vaktleder ved Snøskredvarslingen i NVE.

Brukbart med snø på bakken
Mange steder, både nord i landet og lokalt i fjellet i sør og vest er det brukbart med snø på bakken. Ifølge snøkartene på SeNorge.no er det mye snø i fjellet og i Nord-Norge, mens det er snøfattig i lavlandet.

– Optimal utnyttelse av dagen vil nok handle om å bruke værvinduene for å komme seg ut. Å følge med på værvarslene på yr.no er et klassisk godt råd!, sier Ingrid Skrede.

– Planlegger du å lufte toppturskiene er det selvsagt viktig å lese de daglige snøskredvarslene på varsom.no, der du også kan få med deg oppdaterte værvarsler for fjellet. Vi har mange dyktige skredobservatører ute og graver i snøen for at du skal vite mest mulig om hvilke snø- og skredforhold du kan forvente deg der du skal ut på tur, sier Skrede.

– Når det gjelder skred er mye av problematikken knyttet til fokksnøflak i høyden. I noen regioner er det også vedvarende svake lag. For å få den beste skiopplevelsen handler det om å lete opp de steder der vinden har påvirket minst, og snøen fortsatt ligger mest mulig ubunden.Regobs.no er et fantastisk hjelpemiddel for å få en oversikt over snøen akkurat der du er. Der kan også du bidra ved å legge inn observasjoner, oppfordrer vaktlederen til slutt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.