Motorsykkelsesongen er i gang: – Slik blir det en trygg start

hd mc

Våren er årets beste tid for motorsyklister, men det er også den farligste. – Det gjelder å ikke ta sjanser og huske på at man er rusten etter flere måneder uten å ha kjørt, sier Jan Harry Svendsen, leder for NAF MC.

– Nå setter mange motorsyklister seg på sykkelen etter en lang vinter. Det setter store krav til motorsyklistene, men også til bilistene som igjen må venne seg til en ny trafikantgruppe på veiene, sier Svendsen.  

De fleste ulykkene på motorsykkel er utforkjøringer i venstresving. I 2022 var det en betydelig økning i antall motorsykkelulykker på norske veier. Nå løfter NAF frem hvor sårbare motorsyklistene er på veien. 

– I en bil sitter man fastspent i et sikkerhetsbelte og er i tillegg beskyttet av kollisjonsputer og et karosseri. En motorsykkel har ikke slikt utstyr. Her sitter føreren helt åpent og ubeskyttet dersom ulykken skulle være ute. Som motorsyklist må du derfor være ekstra varsom og gjøre alt du kan for å hindre at man blir innblandet i en ulykke, sier Svendsen. 

– Tenk på at det er lenge siden sist 

På vårparten må man som som motorsyklist være ekstra oppmerksom på feller i veibanen. 

– Ofte ligger det igjen grus og strøsand. I skyggepartier kan det fortatt være glatt etter smeltevann som har frosset. Når det er lenge siden man kjørte motorsykkel sist, har man heller ikke de marginene man hadde da man satte motorsykkelen bort i fjor høst.  

NAFs råd er å åpne sesongen rolig og med kortere turer. Til bilistene er rådet å være ekstra oppmerksom på at en ny gruppe trafikanter nå er ute på veiene. Mange bilister feilbedømmer avstanden til motorsyklister.  

– Tipset til alle MC-førere er å ta kortere turer i begynnelsen og ikke minst å kjøre forsiktig. Senk farten og kjør rolig slik at du skaffer deg et handlingsrom, sier Svenden.

Til bilistene er rådet klart: Ta hensyn.  

– Følg med i blindsoner og speil og ta hensyn til motorsyklistene og mopedistene når du er ute og kjører. Gi tegn og ikke ta sjansen på at du rekker over krysset før motorsyklisten der du har vikeplikt. Mange ulykker skjer fordi bilister feilberegner avstanden til motorsykler og kjører ut foran dem, derfor er det også viktig at motorsylistene er oppmerksomme og tar forhåndsregler inn mot kryss, sier Svendsen.

Et siste tips fra NAF til motorsyklister som nå skal ut på veien er å ta en grundig gjennomgang av sykkelen. Sjekk dekk og dekktrykk, kontroller at det ikke har blitt lekkasjer fra fjæringskomponenter og motoren gjennom vinteren og pass på at alle lys virker som de skal. En sjekk av kjøreutstyret er også en god ide før sesongen starter.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.