Vi kjøper tradisjonell påskemat i butikkene

virke matpris

Det er påske i Bodø og med det er det også tid for påskemat. Nordmenn er opptatt av tradisjoner, og matfatet i påskeferien er ikke noe unntak.

Påsketradisjonen med egg til frokost står fortsatt fjellstøtt, skal vi tro tallene fra Nortura. De anslår at vi vil sette til livs nær 30 millioner egg i påskeuken. Disse får følge av om lag 300 tonn bacon.

– I påsken lengter nordmenn både etter norsk fjell og natur, og etter varmen fra de første solstrålene. Det gjenspeiler seg også på tallerken i norske hytter og hjem, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Sunne ferier
Det kan også se ut som at nordmenn blir stadig mer opptatt av at feriene også skal være sunne, ifølge Størksen.

– I fjor så vi at flere dagligvareaktører solgte langt mindre smågodt enn tidligere år, men snarere satset på sunt smågodt som frukt og grønt, sier hun.

Opplysningskontoret for frukt og grønt anslår at vi importerte over 140 millioner appelsiner i 2017. Mesteparten av dette blir spist i perioden januar-mars.

– Priskrigen på påskevarer er allerede i gang, og også i år har dagligvarekjedene lokket med sunne og saftige appelsiner, fortsetter Størksen. – I tillegg blir porsjonspakninger og selvplukk av frukt og grønt stadig mer populært. Dagligvarekjedene melder at de selger flere tonn «sunt smågodt» hver dag!

Mange griller pølser
Samtidig holder nordmenn på tradisjonene når det gjelder middagsrettene i påsken.

– Påsken er gjerne starten på grillsesongen, og da er pølser en selvskreven rett. Nortura anslår at vi kommer til å sette til livs hele 16 millioner grillpølser i løpet av påskeuken! Dette er langt flere enn vi spiser en vanlig uke.

– For nordmenn flest blir det ikke påske uten lam på middagsbordet. Dagligvarebransjen lanserer stadig flere produkter med lam, og Nortura anslår at rundt 550 tonn lam havner på tallerkenen i løpet av påsken. Det tilsvarer rundt 30 tusen lam, forteller Størksen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.