Tusenvis får øyeskader: – Man kan bli solbrent på øynene

vinter snø

Påsken er like rundt hjørnet, og uavhengig om du skal ha bypåske, drar utenlands eller til fjells, er det viktig å huske på at solen er kraftig for både huden og øyene. 

Visste du at hvert år får tusenvis av nordmenn øyeskader som følge av solen? En fin huskeregel er at når du smører deg med solkrem, bør du også alltid bruke solbriller. 

– Det er lett å glemme at man kan bli solbrent på øynene. Den vanligste kortsiktige formen for øyeskade er det vi kjenner som snøblindhet. Det oppstår som følge av overeksponering av UV-ståler og gjør at hornhinnen blir solbrent. Det dannes små, overfladiske sår på hornhinnes overflate, som kan minne om brennmerker, forklarer optiker og fagsjef Trine Johnsen i Specsavers. 

Demper på påskekosen 

Snøblindhet gir intense smerter og legger fort en demper på påskekosen. Selv om det er vanligere å oppleve tilstanden i områder med sterk sol og mye refleksjon fra vann og snø, kan du også bli eksponert for sterke UV-stråler i for eksempel solveggen på terrassen eller i parken. For å best beskytte deg mot solskader er det viktig å ha gode solbriller. Noen solbriller kan faktisk øke sannsynligheten for solskader. En solbrille med mørkt glass og uten UV-beskyttelse kan for eksempel være skadelig da øyet slapper av og UV-strålene lettere «smetter» inn. Derfor er det viktig å alltid sjekke om solbrillen er CE-merket. Dersom solbrillen er merket, oppfyller den minstekravet for beskyttelse av skadelige UV-stråler. 

– Det er også viktig å beskytte øynene når solen står lavt på himmelen. Da treffer de skadelige solstrålene rettere inn i øynene. Det er den totale mengden av UV-stråler på sikt som fører til mer alvorlige øyesykdommer. Skadeomfanget avhenger av hvor lenge og hvor mye en blir eksponert, og intensiteten i UV-strålene, forklarer forskningssjef i Norges Blindeforbund Dr. Inga-Britt Kjellevold Haugen.

Med solbriller med styrke kan man lese årets krimbok eller løse påskenøtter uten å få solskader eller «myse» seg til rynker og hodepine. Influenser Marit Røttingsnes Westli, kanskje bedre kjent som Fru Timian, sverger til solbriller med styrke. 

– Det er veldig deilig å ha et par solbriller med styrke. Etter at jeg begynte med progressive glass for noen år siden, har jeg ikke greid å bruke kontaktlinser i særlig stor grad, derfor har det også vært slitsomt å bruke solbriller. Så nå blir det både godt syn og god solbeskyttelse, forteller Røttingsnes Westli. 

I 2015 lanserte Specsavers det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania». Hvert år oppfordres tusenvis av nordmenn til å levere sine brukte briller til en Specsavers-butikk for være med å bidra til at barn og voksne i Tanzania får bedre syn. Et team med optikere reiser ned til Tanzania hvert år med briller og setter opp en «EyeCamp», hvor innbyggerne kan sjekke synet og få briller med riktig styrke. I år ble det gjennomført ca. 1000 synsundersøkelser, og det ble del ut nærmere 2000 briller og 2000 solbriller. 

– Under «EyeCamp» møter vi mange med grå stær som et resultat av sterk eksponering av sol. Selv om solen ikke er like sterk her hjemme som den er i Tanzania, så er det fortsatt mulig for oss nordmenn å utvikle grå stær. Husk å bruk gode solbriller nå i påsken, oppfordrer Johnsen.

Optikerens huskeregler i påskesolen:

  1. Sjekk at solbrillene dine er CE-merket.
  2. Husk å bruk solbriller.
  3. Kjøp brillesnor slik at du ikke mister solbrillene og har dem lett tilgjengelig på skitur.
  4. Velg solbriller som du er fornøyd med og som sitter riktig. Få optiker til å tilpasse brillen slik at den sitter godt bak ørene og ikke sklir på nesen.
  5. Opplever du smerter i øyene etter skitur, hold øynene mest mulig lukket og opphold deg i et mørkt rom. Ved vedvarende smerte, kontakt lege. 
  6. Bruk solbriller også på overskyede dager hvis du opplever skarpt lys og er omgitt av snø eller vann som reflekterer solstrålene. Husk at UV-strålene kan trenge igjennom skydekket, og et lettere skydekke vil beskytte minimalt.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.