bøker

Ny bok: Mennesket og havet 2021

«Mennesket og havet» er det viktigste forumet for presentasjon av kulturhistorisk forskning i Norge innenfor fagområdene maritim arkeologi, etnologi og historie. Denne utgaven tar blant annet for seg fartøyvern og flytende kulturminner, gravhauger... Les mer »
bøker

Ny bok: Ta deg TID

«Ta deg TID» er en museumsutstilling i bokformat som dykker ned i den spektakulære samlingen til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. I boka trer utsøkte detaljer frem: skinnende forgylling, leire brent for flere tusen år siden og... Les mer »
mat middag

PODCAST: Villmarkskokk Svein Jæger Hansen på Scandic Meyergården i Mo i Rana

Nylig ble villmarkskokk Svein Jæger Hansen som er kjøkkensjef på Scandic Meyergården i Mo i Rana intervjuet av podkasten Villmarksliv. Svein Jæger Hansen er kokebokforfatter, gründer og står bak Villmarksakevitten, Villmarksbrødet og... Les mer »
rein vinter

Ny bok: Bååstede

Bååstede betyr «tilbake» på sørsamisk. I de senere år er ønske om tilbakelevering av samiske museumsgjenstander blitt et aktuelt spørsmål. Et pionertiltak på dette feltet er prosjektet Bååstede, der gjenstander i samlingen... Les mer »
bøker

Ny bok: By og bygd nr 48

«By og bygd» er Norsk Folkemuseums årbok. Siden den ble etablert i 1943, har målsettingen vært å utgi kulturhistoriske og museumsfaglige studier av høy faglig kvalitet. Samtidig skal det være rom for å presentere... Les mer »
pc

LESERINNLEGG: Når kritikken av Israel blir for påtrengende

I århundrer har vi sett hvordan politiske ledere vender oppmerksomheten bort fra egne mangler ved å rette folkets oppmerksomhet mot et påstått problem andre steder. Av dr. Michal Rachel Suissa, leder for Senter mot... Les mer »
cappelen damm

Roy Jacobsen følger opp suksessromanene fra Helgelandskysten

Roy Jacobsen er en av Norges mest leste forfattere. Flere av bøkene hans, som «Seierherrene» og «Vidunderbarn», er blitt folkelesning i Norge.  Også de tre romanene «De usynlige», «Hvitt hav» og «Rigels øyne» har oppnådd stor... Les mer »
cappelen damm

Ny bok: Tutta – Uten mot, ingen ære

Kjetil André Aamodt har uttalt følgende: «Suzann er sannsynligvis det råeste idrettsmenneske Norge har hatt. Jeg rangerer henne helt øverst, for vi har ikke hatt noen andre som har vært i nærheten i en... Les mer »
selbumønster

Ny bok: Selbumønster

Boka «Selbumønster» er ei mønstersamling med inspirasjon til nye plagg med tradisjonelle mønstre. Boka inneholder over 450 unike mønstre og grunnoppskrifter på genser, jakker, strømper og luer som kan tilpasses mønstrene. Forfatteren... Les mer »
aschehoug

Biografien «Frida» topper salgslisten

Nina F. Grünfelds bok om farmoren Frida er den mest solgte biografi- og memoarutgivelsen i første halvår 2020. «Frida – jakten på min ukjente farmors krig» plasserer seg foran Tore Skeis «Hvitekrist» og Michelle Obamas «Min... Les mer »