TINEs miljøvennlige kumøkk-biler skal rulle på Bodø-veiene

tine kukraft

Snar kan du se TINEs nye miljøvennlige kumøkk-biler på Bodø-veiene. TINE har nemlig signert en avtale med Air Liquide/Skagerak Energiom å få 50 tank- og distribusjonsbiler over på biogass fra kumøkk innen 2022.

Intensjonsavtalen er kommet på plass etter at TINE i november tanket de første to transportbilene (bildet over, Richardfoto) med biogass fra kumøkk og husholdningsavfall produsert hos Greve Biogass i Vestfold. Transportsatsingen til TINE har fått navnet #KUKRAFT og blir en viktig del av arbeidet med å få alle bilene over på fornybar energi innen 2025.

– Dette er en møkkanyhet å være stolt av, sier direktør for samfunnsansvar og kommunikasjon i TINE, Lars Galtung.

Produsent av kukraft?
Selv om dagens avtale med Air Liquide/Skagerak Energibare legger opp til 50 biler, er Galtung klar på at ambisjonsnivået er større enn dette. TINEs meierier vil også øke takten på innfasingen av biogass til industrien.

– Utviklingen på biogass og satsingen på sirkulærøkonomi går raskt, og det er rett og slett dritbra å kunne bruke verdens mest naturlige ressurs for å produsere drivstoff til våre egne biler. Om noen år tror vi på flere anlegg landet rundt som produserer drivstoff på denne måten. TINE utelukker heller ikke at vi alene – eller i partnerskap med andre, kan komme til å bli en energiprodusent. Vi jobber i øyeblikket med å se på markedsmulighetene, og her spiller forutsigbare rammebetingelser en viktig rolle. Det dreier seg om alt fra infrastruktur til avgiftspolitikk, forteller Galtung.

Han legger til at TINE må jobbe med flere drivstoffalternativer, som hybridløsninger, el og hydrogen.

– Men det fine med biogassen, er at teknologien og ressursene allerede er her. Vi må agere nå. Vi har ikke tid til å vente på hydrogen og el, om vi skal nå Norges forpliktelser innen 2030. Allerede i dag kan vi høste av kuas frukter og eksisterende teknologi, sier Galtung.

Han understreker at når tilgangen til flytende biogass blir bedre, så blir kjørelengden også tilfredsstillende for langtransport.

– Derfor legger vi opp til en bedriten transportsatsing på kukraft, ler Galtung.

Ser fram til samarbeidet med TINE
– Air Liquide/Skagerak Energi er svært fornøyd med det tette samarbeidet med Tine, som nå er videre forankret i en intensjonsavtale mellom partene. Selskapet har klare ambisjoner om å videre utvikle biogass og hydrogen til transport sektoren gjennom strategisk plassert infrastruktur, hvor Tine er en viktig bidragsyter, sier direktør i Air Liquide/Skagerak Energi, Frode Halvorsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.