Slik forebygger du brann i stallen

hest

Brann er hesteeiernes største mareritt. Her får du noen råd til hvordan du kan forhindre brann i stallen.

Det finnes flere tiltak for å forhindre brann. En god start er å få det lokale brannvesenet til å komme på besøk og gi sine anbefalinger om hvordan dere kan redusere brannfaren i stallen. Da kan dere også få utført tilsyn og service av brannvarslere og brannslukkere, samt trene på evakuering og slukking av mindre branner. 

– For å være beredt er det viktig å ha regelmessige brannøvelser. På den måten finner man potensielle feil og brannfarer slik at man kan tilrettelegge stallen, sier administrerende direktør i Agria Dyreforsikring Norge, Christian Geelmuyden.

Kontroller at brannslukkerne fungerer og at de er lett tilgjengelige. Evakueringsruter må også fungere både for hester og mennesker, og må ikke blokkeres. Det er viktig at alle som er innom stallen kjenner til hvor man finner slukningsutstyr, rømningsveier og rutiner ved brann. 

Pass også på at dører og luker mellom stall og andre rom normalt sett holdes stengt.

De vanligste årsakene til brann i staller er feil eller mangler på elektrisk utstyr. Mange staller er eldre og har gammelt utstyr. I henhold til forskiften om velferd for hest skal alle driftsbygninger hvor det står 10 eller flere hester ha faglig kontroll av det elektriske anlegget hvert tredje år. Utenom dette kan det være lurt å ha en elektriker på besøk om du er i tvil. 

– Å hyre inn en elektriker i et par timer kan redde liv. Glem heller ikke noe så enkelt som kaffemaskinen! Selv den kan være en trussel, sier Geelmuyden.

Videre er det viktig å holde stallen ren og ryddig, og unngå at det dannes støv og spindelvev over kontakter og elektronikk. Dette kan bidra til økt brannfare. Sørg også for at sikringsskapet er rent og lukket. Ikke la utstyr henge over kontakter, ledninger, ovner, lamper eller annet elektrisk utstyr. Ellers anbefales det at man bruker skjøtekabel og skjøteledning av gummi. 

Hvis det begynner å brenne i stallen

Hvis det oppstår en brann er det viktig å beholde roen og alltid tilkalle hjelp. Dette er huskeregelen på hva du skal gjøre i henhold til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Rekkefølgen på punktene må vurderes ut fra den aktuelle situasjonen:

  • Varsle: Varsle brannvesenet på nødnummer 110. Oppgi stallens adresse og følg instruksene fra brannvesenet. Ikke legg på før du får beskjed om at det er greit.
  • Redde: Hvis det er personer eller hester som er i fare må du prøve å redde dem ut. Ta ut hestene i samme utgang som de vanligvis bruker om det lar seg gjøre. Hvis ikke, ta i bruk rømningsveien. Frakt hestene til et trygt samlingssted og bind dem fast. Hvis ikke kan hestene vende tilbake til stallen, da dette er et «trygt» sted for hesten.
  • Slukk brannen: Hvis brannen ikke har blitt større enn at det er mulig å slukke den kan du prøve å slukke med vannslange eller brannslokkeapparat. Hvis brannen utvikler seg i raskt tempo bør du antageligvis overlate jobben til brannvesenet. Husk at røyken er svært giftig.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.