LESERINNLEGG: Åpent brev til statsminister Jonas Gahr Støre

marius reikerås

Under «Det Store Folkemøtet» på NRK den 28.8.23, sa du:»Vi skal respektere alle våre internasjonale forpliktelser…». Det vet du at ikke medfører riktighet.

Av: Marius Reikerås, menneskerettsjurist.

Under det direktesendte folkemøtet i Tromsø på NRK i går kveld, fikk du en konkret henvendelse fra reindriftsutøver, Sara Marje Utsi, i forbindelse med den enorme vindkraftutbyggingen som er planlagt i Finnmark og som vi vet ødelegger for naturen og for reindriften. Til dette svarte du: «Vi skal respektere alle våre internasjonale forpliktelser…».

Videre sa du: «Vi har grunnlovfestede menneskerettsforpliktelser». Vel, det du sier her, vet du ikke medfører riktighet. For det er ingen hemmelighet at din regjering viderefører praksisen med å bryte menneskerettene, selv etter at den norske stat har fått dommer mot seg, det være seg i Den Europeiske Menneskerettsdomstolen eller i Høyesterett.

Det er nå gått snart 700 dager siden Høyesterett, i storkammer, slo fast at vindkraftutbyggingen på Fosen krenker urfolkets menneskerettigheter etter SP artikkel 27, uten at regjeringen har løftet én finger for å reparere krenkelsene.

Og det er øyeblikkelig fire år siden Den Europeiske Menneskerettsdomstolen, også det i storkammeret, slo fast at Norge brøt menneskerettene til Trude og hennes sønn da de fraskilte dem uten å gjenforene dem i 2011. Også her er intet gjort for å reparere skadene.

Så når du sier at «Vi skal respektere alle våre internasjonale forpliktelser…» til hele Norges befolkning, så vet du at det ikke medfører riktighet, noe du bør være voksen nok til å erkjenne også offentlig.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.