Sommerens øltrend er tropisk og juicy

ringnes

IPA troner fortsatt høyest når nordmenn velger spesialøl i butikk, og det siste året har øltypen også beveget seg i en mer «juicy» retning.

Hele åtte av elleve nyheter på Vinmonopolet er fruktige IPA-er, og i dagligvarehandelen har varianter av øltypen fra flere norske bryggerier blitt folkekjære tørsteslukkere.

Selger tre ganger mer enn forventet
– Salget går over all forventning. Vi hadde håpet å omsette 700 000 liter av vår Frydenlund Juicy IPA, men nå ligger vi an til å selge rundt 2 millioner liter, forteller produktsjef for Frydenlund, Hans Petter Gramer.

Les også:  Vil ha trygghet og opplevelser fremfor sol og varme: Island og Danmark er sommerens favorittreisemål

Det kan virke som om Juicy IPA har blitt spesialølfavoritten til alle som ikke hadde funnet «sitt» spesialøl ennå.

Fruktige toner balanserer bitterheten
Gramer tror at en av grunnene til at Juicy IPA har blitt så populær, er at den oppleves som mindre bitter enn den klassiske IPA-en.

Dette er Juicy IPA:

  • En IPA med tydelig tropisk smak og aroma
  • Også kjent som New England IPA og Hazy IPA
  • Ble anerkjent som egen ølstil av Brewers Association i 2018
  • Strågul til dyp gyllengul farge
  • Uklar eller tåkete
Les også:  LEGO viser frem en Lamborghini Sián FKP 37-modell i full størrelse

– Den er fortsatt humletung og bitter, men de fruktige tonene balanserer bitterheten slik at den oppleves betydelig mildere enn annen type IPA. Dette faller tydeligvis i smak hos veldig mange, sier han.

Den fruktige ølvarianten har blitt spesielt populær blant kvinner, som ifølge tall fra Ringnes utgjør halvparten av de som drikker Frydenlund Juicy IPA. Det er et høyere tall enn for de fleste andre varianter.

Større enn originalen
Hans Petter Gramer forteller at IPA nå utgjør 7 prosent av det totale ølmarkedet. Det er ifølge ham for så vidt ingen overraskelse, siden IPA lenge har vært en favoritt i spesialølhyllene.

Les også:  Vil ha trygghet og opplevelser fremfor sol og varme: Island og Danmark er sommerens favorittreisemål

– Men at juicy-varianten har passert originalen, overrasker nok mange, legger Gramer til.

Juicy IPA, som også er kjent som New England IPA eller NEIPA, er et uklart og strågult øl som har tydelig smak av tropiske fruktsmaker som mango og ananas. Ølet passer også veldig godt til mat, spesielt grill, sommersalat, kylling og sjømat. Dessuten er det godt til søte desserter.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.