Grove HMS-brudd avslørt på byggeplasser på Helgeland og i Rana

skatt nord

A-krimsenteret i Nordland avdekket flere tilfeller av grove HMS-brudd, da de besøkte byggeplasser på Helgeland og i Rana. 

5 av de 7 kontrollerte virksomhetene fikk stans i arbeidet grunnet fare for liv og helse, i tillegg fant man en gjenganger med skattegjeld. A-krimsenteret i Nordland er bekymret over utviklingen.

– Bare arbeidstakere med spesiell opplæring kan settes til arbeid med asbest eller asbestholdig materiale. At liv og helse slurves med på denne måten er både skremmende og alvorlig, sier Lars-Jørgen Gunnestad, koordinerende leder for a-krimsenteret i Nordland.

Han kommenterer en hendelse etter besøk på en byggeplass på Helgeland forrige uke. Hos en av de kontrollerte virksomhetene fant a-krimsenteret 3 arbeidere i sving med asbestsanering – uten at dette var søkt til Arbeidstilsynet eller at de som utførte jobben hadde nødvendige sertifikater.

Måtte dekke skattegjeld
På en annen byggeplass møtte a-krimsenteret en virksomhet de karakteriserer som «en gjenganger». Aktøren er tidligere kjent for flere av etatene i a-krimsamarbeidet. Virksomheten hadde blant annet ikke innrapportert lønn på sine ansatte.

– Dette kan indikere svart arbeid og avlønning og denne saken vil vi arbeide videre med, forsikrer Gunnestad. 

Virksomheten hadde også store restanser i form av forfalte skatte- og avgiftskrav. Her tok a-krimsenteret affære og sikret dekning for ubetalte krav.

Bekymret for utviklingen
A-krimsenteret gjennomførte kontroller av flere aktører innenfor bygg- og anleggsbransjen på Helgeland og i Rana forrige uke. Resultatene sto ikke til forventningene og Gunnestad er bekymret.

– Vi har vært i distriktet før og fortsatt rapporteres det om grove HMS-brudd hos flere virksomheter. Liv kan gå tapt dersom sikkerheten ikke tas på alvor, virksomheter som har arbeidstakere i arbeid må sørge for forsvarlige arbeidsforhold, understreker Gunnestad. 

Ber publikum være årvåkne
Gunnestad oppfordrer både publikum, arbeidstakere eller andre til å ta kontakt dersom de mistenker ulovligheter eller slurv med sikkerhet og HMS. Hver etat i a-krimsamarbeidet tar imot tips for sitt ansvarsområde.

Han minner samtidig om at publikum som går med oppsussingsplaner i sommer, bør tar en ekstra sjekk av firma de vurderer til jobben.

– Sjekk at de de vurderer å handle med faktisk er registrert, sjekk at virksomheten har nødvendige sertifikater for jobben de påtar seg – be om å få betale via bank og inngå skriftlig avtale på jobben som skal gjøres, oppfordrer han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.