Røykvarslerdagen: 1 av 6 i nord husker ikke når de sjekket røykvarsleren sist

røykdetektor

Hver sjette person bosatt i Nord-Norge husker ikke når røykvarsleren ble sjekket sist. Det kommer frem i en undersøkelse som Respons Analyse har gjennomført på oppdrag av anbudstjenesten Boligalarmer.no.

Mens i gjennomsnitt 9 prosent i Norge oppgir at de ikke husker sist gang de sjekket røykvarsleren, sier hele 16 prosent i Nord-Norge at de ikke kan huske sist gang røykvarsleren ble sjekket.

– Når man ikke husker sist gang røykvarsleren ble sjekket, er det nærliggende å anta at det ikke akkurat var i forrige uke, sier kommunikasjonsansvarlig i Boligalarmer.no, Kim Arne Hammerstad.

Sjekk minst én gang i året
Hammerstad har en enkel huskeregel som fungerer bra:

– Det er ikke nødvendig å bli fanatisk, men det å sjekke røykvarsleren én gang i året er et absolutt minimum. Å gjøre det på røykvarslerens dag 1. desember er en grei huskeregel, da er du godt sikret for julehøytiden.

Desember er den perioden av året der det er flest branntilløp og dessverre også flest som blir skadet eller omkommer i husbranner.

– Strømforbruket er høyt, vi brenner mye levende lys og kombinert med et høyere alkoholkonsum er dette en brannfarlig kombinasjon.

– Gå helst for seriekoblet
Hammerstad anbefaler å bruke seriekoblede røykvarslere, spesielt dersom man bor i en stor bolig. Da blir hele boligen varslet om én røykvarsler har oppdaget røyk. Uansett er det viktigste å ha minst én røykvarsler som fungerer der du bor.

– Røykvarsleren er den billigste og beste forsikringen man kan ha når det kommer til tidlig varsling av brann. Å bruke fem minutter på å sjekke røykvarsleren og eventuelt bytte batteri er det smarteste du kan gjøre nå i adventstiden, slår Hammerstad fast.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.