Nye jobbmuligheter i Nordland: Nå åpner Batterifagskolen!

nfk

Batterifagskolen, som er Norges første fagskolestudium for batteriindustrien, har nå åpnet for søkere, opplyser Nordland fylkeskommune.

Batterifagskolen er et helt nytt og fremtidsrettet studietilbud ved Fagskolen i Viken med oppstart i januar 2023. Fagskolen i Viken har ledet prosjektet, der et landslag av offentlige fagskoler har gått sammen for å utvikle undervisningsopplegget. Pilotgjennomføringen kjøres av landslaget, og et tett samarbeid mellom fagskolene i Innlandet, Nordland, Rogaland, Vestland og Viken har resultert i et studium som er skreddersydd for batteriindustrien.

-Behovet for fagfolk i batteribransjen er stort. De som velger å studere ved Batterifagskolen vil uten tvil bli svært attraktive på arbeidsmarkedet, sier Hans Gunnar Hansen, avdelingsleder ved Nordland fagskole, elektro.

Nordland fagskole har vært en aktiv deltaker i BattKOMP-gruppen av fagskoler og skal undervise ved det nye fagskolestudiet.

-Vårt mål er å tilføre viktig kompetanse til en næring som vil få stor betydning for Nordland og Norge. FREYR er snart klare til å starte opp, så det er viktig at vi kommer i gang med studiet nå. Fagskolen i Viken har godkjenning til å starte opp denne utdanningen i dag, men Nordland fagskole har som mål å søke om godkjenning i 2023, og starte opp et eget studium innen batterifag, sier Hansen.

Det er store satsinger på batteri i Nordland, både i Narvik og i Mo i Rana. Det er FREYR som er kommet lengst i prosessen mot oppstart. 

-I første halvdel av 2024 er det planlagt oppstart av produksjon på Giga Arctic. Med full produksjon på denne fabrikken anslår FREYR Battery at de da vil ha i underkant av 700 ansatte i Mo i Rana, sier Hilde Rønningsen, kommunikasjonssjef ved FREYR Helgeland.

Harald Valen, rektor ved Nordland fagskole, peker på fagskolen sin samfunnsoppgave med å dekke kompetansebehovet til næringslivet i landsdelen.

-Nordland fagskole er en sentral aktør som skal være med å sørge for å gi fagutdanna kompetanse til FREYR. Det vil vi også gjøre i Narvik. Vi skal tilfredsstille behovet i industrien. Dette er helt vesentlig hvis vi skal fortsette å utvikle oss og være en sterk økonomisk region, sier Valen.

Fylkesråd for utdanning og kompetanse Elin Dahlseng Eide mener  oppstarten av batterifagskolen vil bli svært viktig for landsdelen.

-Det vil gi tiltrengt kompetanse til et Nordland som er midt i det grønne industrielle skiftet. Jeg vil gi stor anerkjennelse til Nordland fagskole og BattKOMP, det gode samarbeidet der har vært svært viktig for å få i gang tilbudet, sier en begeistret fylkesråd.

Batterifagskolen er et nett- og samlingsbasert studium over to år som gir 60 studiepoeng. Opptakskravet er fagbrev innen elektrofag, teknologifag eller logistikk, eller fem års relevant arbeidserfaring. Samlingene vil være ulike steder i landet, så studentene må regne med en del reising. Kompetansen kan tas i bruk direkte inn i arbeidslivet. Undervisninga vil ta utgangspunkt i konkrete problemstillinger direkte knyttet til produksjonsprosessene i batteriindustrien, som er beskrevet i rapporten «BattKOMP – Kompetansebehov i batteriindustrien» fra Norsk Industri (2021). 

Det er Fagskolen i Viken som har koordinert og ledet arbeidet med Batterifagskolen. Norsk Hydro, FREYR og Nordland fylkeskommune er partnere, kompetansepartnere er fagskolene i Innlandet, Nordland, Rogaland, Vestland og Viken. Batterifagskolen bygger på et treparts samarbeid mellom LO, NHO og offentlige myndigheter.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.