Gir trygg økonomi for privatpersoner og næringsliv i Nordland

nfk

Årets statsbudsjett har fått plass til flere viktige satsninger, mens andre står på vent, også i Nordland.

– Statsbudsjettet kommer til å sikre et rente- og prisnivå som sikrer muligheter for fortsatt utvikling for nordlandssamfunnet i året som kommer. Det sier Svein Øien Eggesvik, fungerende fylkesrådsleder.

– Budsjettet vil sikre at både privatpersoner og bedrifter i Nordland kan leve med et overkommelig pris- og rentenivå. Budsjettet legges frem etter en pandemi og under en krig i Europa. Med det bakteppet vet vi at det må kuttes i den offentlige pengebruken, og det er beroligende å se at Regjeringen tar det ansvaret, selv om det kan være upopulært, sier Eggesvik.

Eggesvik er glad for at flyplassprosjektene i både Rana og Bodø blir satset videre på, i tillegg til opprustingen av E6 i Saltdal og i Grane. Det betyr at Nordland tross alt er en samferdselsvinner i et stramt budsjett.

– Både vei- og flyplassprosjektene er viktige for næringslivet og for den videre utviklingen av fylket vårt. Vi må også se at enkelte prosjekter settes på vent, men akkurat nå er det viktigere å sikre at innbyggerne våre har en jobb å gå til og priser å leve med, og at bedriftene våre har vilkår som gjør at de kan fortsette den gode utviklingen de har hatt gjennom mange år, påpeker Eggesvik.

Årets statsbudsjett blir ett av tidenes grønneste og er en satsing på fremtiden, mener fylkesrådslederen. Det kommer mer penger til å fortsette bredbåndsutbyggingen i distriktene, og store satsinger på grønn teknologi, industri og næringer i Norge.

– De kommende årene kommer Nordland til å få mange nye, grønne arbeidsplasser, og med flere milliarder til bredbånd i distriktene vil det bli enklere enn noen gang å etablere seg og virke i fylket vårt. Regjeringen legger godt til rette for ny og grønn utvikling, til tross for at budsjettet er stramt, så her er det gjort en god jobb, konkluderer Eggesvik. 

Statsbudsjettet kommer også med en etterlengtet grep for folk og næringsliv på øyene. Nå blir det gratis ferje for alle som bor på øyer og samfunn uten veiforbindelse til fastlandet. 

-For Nordland betyr dette at ferja til Kjerringøy, Herøy og Dønna, samt sambandene Forøy – Ågskardet og Andalsvåg – Horn, blir gratis fra 15. august til neste år. Dette er en kjempegod nyhet for alle øyboere og alle som driver næring langs kysten vår, utdyper Eggesvik.

Eggesvik mener statsbudsjettet satser på Nordland. En gledelig avklaring er at regjeringen nå setter av 25 millioner kroner til forprosjekteringen av et testsenter for arktisk oljevern på Fiskebøl i Hadsel kommune.

– Det går veldig bra i Nordland, med lav arbeidsledighet, lave strømpriser og god fart i økonomien. En avklaring på Fiskebøl, viser at man nasjonalt ser den gode kompetansen og utviklingen som skjer i Nordland, sier Eggesvik, og avslutter, 

-Budsjettet skal behandles i Stortinget før det vedtas, og fylkesrådet i Nordland kommer til å følge prosessen helt inn, lover Eggesvik.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.