Ny undersøkelse: Nordmenn tør ikke handle i de fysiske butikkene

google

Nesten halve befolkningen er bekymret for å handle i fysisk butikk i frykt for å bli koronasmittet. – Det er stor bekymring for hvordan det skal gå med de fysiske butikkene nå som restriksjonene bare blir flere og større, sier Tobias Lindh i betalingsselskapet Adyen.

Ifølge Adyens Retailbarometer for 2020 kommer det tydelig frem at fysiske butikker fremdeles er nordmenns foretrukne valg for å handle, og hele 63 prosent sier at de foretrekker å handle i en fysisk butikk. Det hjelper derimot lite at nordmenn foretrekker dette når nesten halvparten av befolkningen sier de er bekymret for å handle i butikkene under pandemien.

– Dette er et stort varsko til den fysiske handelen i Norge, spesielt nå som restriksjonene bare blir flere og større, sier Lindh.

Nordmenn ligger nesten på europatoppen over land som foretrekker fysiske butikker fremfor netthandel. Det er kun Belgia som slår Norge med 65 prosent. Bare 17 prosent av nordmenn sier at de har handlet mer på nettet under pandemien enn tidligere, noe som er det laveste tallet i Europa. Det tallet tror Lindh at vil øke i tiden fremover.

– Så lenge restriksjonene mange steder fortsetter som de er nå så tror jeg at mange flere enn tidligere i år vil handle på nett, nettopp fordi det oppleves som for strevsomt og risikabelt å handle i fysiske butikker. Spesielt munnbindpåbudet vi ser steder som Oslo vil nok holde mange av kundene borte fra butikkene, sier Lindh.

Bekymret for hygienen i butikken
Rapporten går også mer spesifikt inn på hvilke problemer kundene opplever med å handle i de fysiske butikkene under pandemien.

– Det første vi ser er at nesten halvparten er bekymret for hygienen ved kortterminalen og foretrekker derfor kontaktløs betaling. I tillegg sier også fire av ti at de har unngått å handle ikke-essensielle ting i fysisk butikk, hvor nesten halvparten av disse sier grunnen er at de er bekymret for å være i nærheten av fremmede når de handler. Dette illustrerer godt tankesettet til nordmenn i tiden vi er inne i nå, sier Lindh.

Håper tiltakene hjelper
Nå som julen nærmer seg og den travleste handelstiden på året er foran oss, håper Lindh at de nye restriksjonene vil ha effekt.

– Jeg tror nok mange vil ta sjansen på å handle i butikkene uansett, men det vil ha mye å si for veldig mange butikker at restriksjonene blir mildere igjen snart. Vi håper derfor at restriksjonene regjeringen og de enkelte kommunene har satt i gang vil ha effekt, avslutter Lindh.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.