Nordnorske næringsklynger vinner

avtale enighet

Torsdag ble det klart at ni nye miljøer blir med i det nasjonale programmet for næringsklynger. To av de som havner på toppnivået Arena Pro, har hovedsete i nord.

– Vårt nasjonale klyngeprogram har hatt stor betydning for bedriftene i klyngene, for utvikling av miljøenes og regionenes innovasjonskraft og attraktivitet, og dermed for utvikling av norsk næringsliv. Klyngeprosjektene viser at gjennom samarbeid er det fullt mulig å være i front. Målrettet samarbeid og læring er avgjørende for å hele tiden bli bedre, som er viktig for å overleve i markeder med tøff konkurranse, sier næringsminister Iselin Nybø.

– De nye klyngene representerer hele spennet i næringslivet, og satser på alt fra kunstig intelligens til emballasje og klestekstiler. Felles for alle er at de har en grønn profil og representerer en nødvendig omstilling av næringslivet. Disse klyngene vil kunne bidra til å skape nye arbeidsplasser og sørge for vekst og utvikling i hele landet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Ekspertene som har vurdert de 24 kandidatene påpeker at kvaliteten på årets søknader var høy, og at de fleste er kvalifiserte og ville hatt nytte av å delta i programmet. Representanter fra Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet har gjennomført en grundig vurdering av alle søknadene, individuelt og i plenum og med innspill fra fylkeskommunene. I tillegg har de gjort intervjuer med de sterkeste kandidatene.

– Dette er en stor dag for Nord-Norge, sier Linda Simensen, Innovasjon Norges klyngerådgiver i Nordland. Hun har sett effekten av ACT og Cod Clusters arbeid så langt, og fremhever økt samarbeid, kompetanse og innovasjonskraft. At de tar steget opp til Arena Pro-nivå og skal bruke 60 millioner kroner hver på innovasjon og utvikling over de neste fem årene vil bidra til store løft for hvitfisknæringen og industrien i regionen, sier hun.

Cod Cluster skal med sine 50 partnere skape fremtidens fiskerinæring med bærekraftig verdiskaping og levende kystsamfunn. Ved å strekke sesongen og ta i bruk ny teknologi og forskning skal klyngen skape mer verdi av hver enkelt fisk som tas opp fra havet. Medlemmene kommer i hovedsak fra Nord-Norge, med tyngdepunkt i Vesterålen og Båtsfjord.

ACT skal skape en klimanøytral prosessindustri og framtidens grønne samfunn med nye verdikjeder, digital transformasjon og ny infrastruktur for innovasjon. Klyngens 80 medlemmer dekker hele verdikjeden fra produksjon av fornybar kraft og uttak av mineraler, til leverte varer og tjenester. Medlemmene kommer i hovedsak fra Trøndelag og Nord-Norge, med tyngdepunkt på Helgeland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.