– Regjeringen roter det til, Stortinget bør rydde opp

Elbilforeningen

Om ett år og to måneder skal alle nye biler være elektriske. 
– I stedet for å ta tilstrekkelige grep, roter regjeringen det til, sa Unni Berge fra Elbilforeningen på høring hos finanskomiteen i dag.

Stortingets mål er at alle nye personbiler og lette varebiler i 2025 skal være utslippsfrie. Elbilandelen i nybilsalget er nå på 83 prosent, langt unna det som er målet.

Blant de fleste privatpersoner er elbil det opplagte valget, men i næringsmarkedet er situasjonen en helt annen. Diesel er fortsatt hovedregelen blant varebiler, og så langt i år har kun 33 prosent valgt en elektrisk varebil.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å redusere trafikkforsikringsavgiften for fossilbilene. Elbilforeningen og flere er svært kritisk til avgiftsgrepet. I høringen beskrev Berge dette som direkte skadelig for det elektriske varebilmarkedet:

– Regjeringen foreslår å gi avgiftslettelser i trafikkforsikringsavgifta, men bare dersom elbilen din forurenser, sa Berge til finanskomitéen.

Hun minnet om at diesel er normalen og ikke unntaket i varebilmarkedet.

– Og nå sier regjeringen til disse: Flott, da skal du få avgiftsrabatt.

Elbilforeningen er også bekymret for at veldig få velger elbil som firmabil, og tok opp dette i høringen.

I dag er skattereglene like, uavhengig om du har forurensende eller elektrisk firmabil. Reglene baserer seg på at arbeidsgiver dekker andre bilholdskostnader, som for eksempel dyrt drivstoff. Men denne fordelen har ikke elbilistene. Allikevel må de skatte av den.

– Denne skatten ber nærmest folk om å velge en forurensende bil, og er dermed et hinder for å nå 2025-målet.

– En første rask løsning er å gå tilbake til ordningen fra 2022 der skatten på elektrisk firmabil regnes utfra 80 prosent av kjøpsprisen, sa Berge til komitéen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.