If Forsikring: – Unødvendig å skjule ferien

facebook

Kriminelle som saumfarer sosiale medier på jakt etter steder å gjøre innbrudd er en myte, hevder forsikringsselskapet If.

I fjor ble det meldt inn 29 205 innbrudd og tyverier fra privatadresser her i landet til forsikringsselskapene. Det viser skadestatistikken til bransjeorganisasjonen Finans Norge. Det er 2500 flere enn året før.

– Vi har aldri fått inn innbrudd til oss hvor det har vært mistanke om at Facebook, Instagram, Snapchat eller andre sosiale medier har vært overvåket i forkant, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Jeg kjenner heller ikke til andre tilfeller hvor vinningskriminelle har sjekket SoMe-kontoene først for å finne ut om noen er hjemme eller ikke. For ti år siden må jeg innrømme at vi som forsikringsselskap var ute og advarte mot å poste feriebilder på Facebook, men det er noe vi har lagt bak oss. Tyvene jobber nok på andre måter når de finner fram til boliger hvor de ønsker å bryte seg inn. Én av ønskedrømmene deres er hus med høye tujahekker rundt, for der kan de nærmest jobbe uforstyrret, sier han.

Les også:  Ny undersøkelse: Mange planlegger ta med hunden på sommerferie i år

Inntrykket til Clementz er at folk flest er flinke til å styre tilgangsnivåene på sine sosiale medier. Bevisstheten om hvem som får se hva er blitt betraktelig høyere de siste årene, mener han.

– Har du en hyggelig ferie, del den gjerne med dine SoMe-venner. Sosiale medier er jo det nye postkortet. Oppdateringene dine kommer frem der og da, ikke to uker etter at du er hjemme igjen fra sommerferien, sier Clementz.

Les også:  LESERINNLEGG: Når motorsykkelen kommer ut av garasjen

If mener at det lureste du kan gjøre for å unngå innbrudd, er å være en god nabo:

– Hjelp hverandre med å ta inn posten, og legg gjerne litt søppel i naboens søppelkasse hvis vedkommende er borte. Og så hjelper det å følge med litt ekstra i nabolaget: Si ifra til politiet hvis du oppdager personer eller biler du mistenker kan være ute på spaning for å finne mulige steder å gjøre innbrudd, sier Clementz.

Les også:  En av de største trendgrønnsakene er kål!

Når du drar på ferie, kan det være lurt å bruke tidsbrytere som slår av og på lys i forskjellige rom til ulike tider. Har du alarm, bør du tenke på at du har sensorer også i andre etasje. Det har vært flere innbruddsraid opp gjennom årene hvor tyver har kommet inn i boligen via stige, opplyser If.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.