Historisk lavt brannår i landbruket i Nordland

bondegård

Flere år med nedgang i antall landbruksbranner fortsatte i fjor. 612 branner i driftsbygninger er historisk lavt. 21 av disse i Nordland.

I toppåret 2014 registrerte Gjensidige hele 2844 små og store branner i driftsbygninger. Etter mange års omfattende skadeforebyggende arbeid, mener forsikringsselskapet å se stor effekt av kampen mot landbruksbrannene. I Nordland registrerte Gjensidige en nedgang fra 38 i 2020 til 21 i 2021.

— I løpet av fjoråret unngikk vi tap av dyreliv som følge av brann. Går vi bare noen få år tilbake i tid, var situasjonen en helt annen, sier risikoekspert på landbruk i Gjensidige, Frode Narud.

Tross nedgang i antall branner, holder erstatningene seg på et høyt nivå, og el-feil står fortsatt bak de aller fleste branner i landbruksbygninger.

– Antallet branner med erstatninger over 5 millioner kroner øker som følge av større produksjoner og mer kostbar teknologi i driftsbygningene. Derfor er det viktig at vi fortsetter å sette inn tiltak der de har størst virkning, i godt samarbeid med bøndene selv og samarbeidspartnerne våre, sier Narud. 

Narud mener satsingen på brannvarslingsanlegg, el-kontroll med termografering og risikogjennomgang med bonden, er hovedårsaken til at antall branner er så drastisk redusert de siste 10 årene, men at man ikke kan hvile på laurbærene. 

– Nå jobber vi med å videreutvikle skadeforebyggingen, blant annet med bruk av sensorteknologi for kontinuerlig overvåking av el-anlegg. Flere store branner har startet i sikringsskap, derfor setter vi nå inn tiltak på dette området først, sier Narud. 

Gjensidige har samarbeidet med El-Watch, Elotec og GapitSmart om utviklingen av sensorteknologien.

– Dette blir svært viktig for å holde brannstatistikken i sjakk. Det blir ikke mindre behov for målrettede tiltak i fremtiden. Derfor er det også svært positivt å se hvor fremoverlente mange bønder er, og at de ønsker å ta i bruk ny skadeforebyggende teknologi i både fjøs med dyrehold, men også i gartneri og veksthus, sier Narud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.