Her møter du flest råkjørere

bil ratt speedometer

Hvor i landet synes flest at det er greit å bryte fartsgrensen? Her er fylkesoversikten.

– 6 av 10 nordmenn synes det er ok å bryte fartsgrensen. Det er skremmende tall. Selv «bare litt over» er farligere enn du tror. Det er også overraskende store forskjeller mellom fylkene, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Her bor det flest med gassen i bånn:

 1. Vestfold og Telemark – 72 prosent
 2. Agder – 69 prosent
 3. Viken – 64 prosent
 4. Trøndelag – 60 prosent
 5. Innlandet – 58 prosent
 6. Oslo – 56 prosent
 7. Møre og Romsdal – 55 prosent
 8. Vestland – 54 prosent
 9. Nordland – 51 prosent
 10. Rogaland – 50 prosent
 11. Troms og Finnmark – 47 prosent

Tallet viser hvor mange som synes det er greit å kjøre over fartsgrensen hvis sjåføren selv føler det er trygt. Undersøkelsen er utført av Norstat, for Frende Forsikring.

– Topp tre er nabofylker med felles E18. At færre enn 3 av 10 i fylkene synes det er fornuftig å alltid holde fartsgrensen synes jeg likevel er skremmende. Fartsgrensen er ikke stilt tilfeldig. Og den er heller ikke veiledende, sier fagsjefen i Frende, vel vitende om at enkelte strekninger på E18 er vurdert til prøveprosjekt med 120 km/t som øvre grense.

– Vi lærer ikke
En dybdeanalyse fra Statens Vegvesen viser at høy fart var en medvirkende faktor til 35 prosent av alle dødsulykkene på norske veier i 2020. I perioden 2011-2020 var høy fart en faktor i 34 prosent av dødsulykkene.

– At tallet er stabilt tyder på at vi ikke lærer. Selv om antallet dødsulykker på norske veier går i riktig retning har ikke andelen med høy fart stupt, sier Ytre-Hauge.

Fra 2019 til 2021 har antallet trafikkdrepte på norske veier gått ned fra 108 til 87, per år. 

Men er det så viktig, da?
– Mange tenker nok at en kilometer eller fem over grensen ikke har så mye å si. Men det er feil. Hvis du først bryter grensen litt er det lett for å bli fartsblind og stadig skyve på grensen, sier Ytre-Hauge.

Det du akkurat klarer å stoppe for når du kjører i 80 km/t, vil du treffe med en fart på 50 km/t hvis du hadde kjørt i 90.

– Bremselengden øker betydelig når farten øker. Hvis så mange som dette kjører litt for fort, er det farlig. Jeg håper alle som kjører tenker seg litt om og avpasser farten etter forholdene, sier han.

Fagsjefen frykter våren på norske veier hvis fartsholdningen kommer til syne.

– Mange gleder seg nok til fine bilturer og frihetsfølelsen på tørre veier i vår. Men husk at da kommer også motorsyklene fram igjen i blindsonen din. Våren er ingen tid for å tråkke litt ekstra på gassen, snarere tvert imot, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

Menn er hissigst på gassen
Undersøkelsen til Frende viser at det er stor forskjell i fartsgleden mellom kvinner og menn.

– 7 av 10 menn synes det er greit å bryte fartsgrensen, mens bare 5 av 10 kvinner sider det samme, sier Roger Ytre-Hauge.

Frendeundersøkelsen viser også at det er aldersgruppen 40-49 som bryter loven oftest. Her sier 70 prosent at det er greit å kjøre litt for fort. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.