Frykter at lokale aktører i Nordland forsvinner uten endring i skattlegging

nfk

Senterpartiet i Nordland vil be Finansdepartementet om ikke å innføre de vedtatte endringene i beregningsgrunnlaget for skatt av havbrukstillatelser. Med endringene mener partiet at lokale aktører kommer til å forsvinne fra bransjen, noe som kan gå hardt ut over distriktene.

– Flere har meldt en stor bekymring for skatteendringen til oss. Ikke bare fra næringen, men også fra vertskommuner, sier Kim André Haugan Schei (Sp) som er leder av næringskomiteen i Nordland fylkesting.

Stortinget vedtok i fjor endringer i formuesbeskatningen av havbrukstillatelser. Endringene innebærer at også havbrukstillatelser gitt før 1998 skal inngå i beregningsgrunnlaget.

Senterpartiet i Nordland forsøker denne uken å få med seg fylkestinget på en uttalelse hvor de ber Finansdepartementet om å ikke iverksette den nye ordningen for beregning av formueskattegrunnlaget. Grunnen er at de frykter for fremtiden til lokale havbruksaktører.

– De lokaleide havbruksselskapene langs kysten av Nordland er svært viktige for verdiskapingen, bolyst, vekst og sysselsetting i mange distriktskommuner. De nye skattereglene vil føre til at de børsnoterte selskapene, som ikke betaler formueskatt, vil kunne få en stor konkurransefordel sammenlignet med de lokale aktørene. Dette kan føre til at stadig flere lokaleide selskap blir oppkjøpt av internasjonale selskap, sier Haugan Schei.

Han mener at det derfor trengs en utredning av saken før skatteendringen eventuelt blir innført.

– En utredning vil på en god måte belyse saken. Dette er viktig for å sikre et godt kunnskapsgrunnlag, mener  Haugan Schei.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.