Eksklusivt intervju: Jitse Buitnik stiller til valg for Andøy SV

jitse buitnik

Jitse Buitink (født 29. mars 1978) er nordlending og en Nord-Norge patriot. Nå stiller Jitse Buitink til valg for Andøy SV i år.

Bodøposten.no har fått et eksklusivt intervju med den travle nordlendingen og kommende politikeren.

Hvem er du og hvorfor bør folk stemme på deg? 

– Jeg visste fra jeg kunne gå at jeg skulle bli bonde. Begynte å lukte fjøs av meg allerede fra 4-års alderen, vokste opp henholdsvis på Kleiva og Vefsn Landbruksskole. Tok Skogbruks og Landbrukssutdanning ved disse to skolene og ved Statens Skogbruksskole i Trøndelag. Jobbet som gårdsbestyrer, maskinfører, gartner og skogsarbeider i ti år før jeg fikk mitt eget bruk. Det ble en kortvarig glede, og driften ble avviklet av helsemessige årsaker. Jeg ble så tvunget til å studere. Fikk da en oppvåkning og penslet meg fort inn på studier rettet direkte mot nordområdene. Studerte samfunnsfag, historie og jus med hovedvekt mot nordområdene. Høyskolen i Nesna var da en fremdragende premisslevrandør for utdanning rettet mot disse områdene. Har arbeidet som direktør, skuespiller og nå som redaktør.

– Folk bør stemme på meg fordi de tror på det jeg sier. Jeg går til valg med tre ord. Sannhet. Tilhørighet. Trygghet. 

– Sannhet: De politiske prosessene skal ikke foregå i lobbyen, de skal være åpne debatter og alt skal kunne spores. Politikere som forfekter saker skal være styrt a folket, ikke den rike naboen.

– Tilhørighet: Nord-Norge er et sted hvor vi har levd side om side i mange mannsaldere. Det er viktig at ikke splitt og hersketeknikkene fungerer. Vi skal stå sammen, vi skal løse konflikter sammen og vi skal utvikle oss sammen. Vi trenger alle som ønsker å være en del av samfunnet.

– Trygghet: Andøy skal være et trygt sted å bli født, vi må få tilbake fødetilbudene i distriktene. Vi må sørge for å ha gode vilkår for barnehagene og skolene slik at ALLE barn blir sett. Vi kan ikke fortsette å miste barn slik vi gjør i dag til selvmord, rus og psykisk sykdom, det klarer jeg ikke å leve med. Vi må sikre vidregående tilbudene og både modernisere med linjer som media, reiseliv og esport, men vi skal også utvide og verne om de linjer som finnes i dag. Vi skal sette døren åpen til etableringer av studietilbud. Dette er gjort før i nord, vi klarer det igjen. Vi skal ha trygge arbeidsplasser, både offentlige og private, og vi skal selvfølgelig ha en verdig slutt på livet. Det har vi rett på. Vi vil ha god mat og bli stelt av fagarbeidere. Vi skal ha bedre legedekning og tannlegedekning og vi skal utvide kulturtilbudet.

Hvorfor er valget i Andøy viktig?

– Andøy står foran et hamskifte. Nå er det viktig at det ikke bare er skinnet som blir skiftet ut, men også bjørnen.

Hva synes du om flyplass-konflikten på Andøya?

– Andøya Flystasjon er blitt en gigantisk verkebyll for mange og et resultat av skitten spill. Dette er et spill jeg ikke kan være en del av. Jeg mener at vi må vise fingeren til Jens, og be Stortinget om å gjøre et nytt vedtak. Utviklingen er livsfarlig. Dersom vårt hyperdyktige forsvar skal dyttes vekk for å slippe inn en omfattende NATO-aktivitet, så tror jeg at vi vekker en gigant som vi ikke vil skal våkne. Gode relasjoner til våre naboer er viktig, og en NATO-opptrapping er en provokasjon. MEN!!!Jeg mener at Andøya og alle forsvaretsinstallajoner i nord burde trappes opp, og det kraftig. Vi kommer til å ha et enormt behov for beredskap i fremtiden, og fremtiden er her allerede. Forsvaret har våket over den nordnorske befolkningen siden 50-tallet og behovet blir megaøkende når vi nå får halve verdens godstrafikk gående rett uttafor kysten vår. Her må en nordisk allianse på plass.

Hvorfor ble du politiker? 

– Jeg klarer ikke mer. Jeg har brent for Nord-Norge, for ungdom og de svake gruppene i samfunnet. Jeg tenker hvert eneste sekund på hvordan jeg kan bidra. 

Hva skjer om du blir valgt? 

– Da skal jeg stå ved mine tre valgord. Sannhet. Tilhørighet. Trygghet i alle saker.

Hva tror du om fritid og familie om du blir politiker? 

– I min familie er mine valgord født; vårt hjem er og skal forbli et trygt hjem, alltid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.