Utenriks- og forsvarskomitéen til Etiopia og Malawi

stortinget

Norske bistandsmidler står sentralt når utenriks- og forsvarskomitéen (UFK) besøker Addis Abeba og Lilongwe 15. til 20. september.

– Vi har valgt å besøke Etiopia og Malawi, som er to av partnerlandene for norsk bistand. I Etiopia ligger også hovedkvarteret for Den afrikanske union (AU), som Norge samarbeider med om blant annet fred og sikkerhet på det afrikanske kontinentet, sier leder for UFK Anniken Huitfeldt (Ap).

UFK behandler og godkjenner det norske bistandsbudsjettet, og Huitfeldt understreker at det nettopp derfor er viktig for komitéen å høste erfaringer om hvordan midlene anvendes, og om Norges samarbeid med mottakerlandene og FN-systemet.

Norge er en av de største bilaterale bidragsyterne når det gjelder bistand til Malawi. Under oppholdet i landet skal komitéen blant annet møte myndighetene, nasjonalforsamlingen og besøke et prosjekt der småbønder får opplæring i klimasmart landbruk. Landet er hardt rammet av ekstremvær, og en stor del av befolkningen lever av jordbruk.

I Etiopia vil UFK også møte sentrale politikere både i regjeringen og i parlamentet. Dessuten skal komiteen på feltbesøk på en barneskole der Norge samarbeider med etiopiske myndigheter om bedre kvalitet i grunnskoleopplæringen.

Samarbeidet mellom Norge og AU står også på agendaen under besøket til Addis Abeba. AU er sentral blant annet i arbeidet med å fremme fred, demokrati, menneskerettigheter og økonomisk samarbeid på det afrikanske kontinentet.

– Vi søker økt forståelse av utviklingen i Afrika, og hvordan dette påvirker vårt eget kontinent. Slike besøk til Norges partnerland og vår samarbeidspartner AU vil bidra til det, sier Huitfeldt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.