8 av 10 har møtt «spøkelsesbiler» på veien

vinter trafikk

I vinterkulda er det mange som gambler med sikkerheten når de starter en nedfrosset bil. Hele åtte av ti bilister har møtt «spøkelsesbiler» i trafikken, biler med nedfrosset frontrute hvor sjåføren kun har en liten åpning å se ut av, viser en spørreundersøkelse.

– Jeg tror mange kjenner seg igjen i å starte å kjøre før all is er borte fra frontruten på morgenen. Men bilkjøring og dårlig sikt er en farlig kombinasjon. Ikke bare risikerer man bot eller å miste førerkortet. Man utsetter andre bilister, og ikke minst myke trafikanter for alvorlig risiko for sammenstøt. Fremfor å legge avgårde nærmest i blinde, bør man heller bruke noen minutter ekstra til å fjerne is på frontruta og sidevinduene, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Miljøforkjempere håper at moderniseringen av Norilsk Nickel vil hjelpe miljøet

Ikke alle børster biltaket fritt for snø
Spørreundersøkelsen er foretatt av YouGov på vegne av Tryg Forsikring, og viser også at 6 av 10 alltid børster biltaket fritt for snø før de kjører. 3 av 10 svarer at de gjør det av og til.

– Å få snøføyk fra bilen foran slengt i frontruta mens man er i fart er skummelt og farlig. Man risikerer å miste sikten fullstendig før en får slått på vindusviskerne. I tillegg kjører mange uten baklys, noe som forsterker risikoen for sammenstøt. De som ligger bak en bil med både snø på taket og uten baklys på risikerer å miste denne av syne i snøføyka. Da er det stor fare for påkjørsel bakfra ved oppbremsing, sier han.

Les også:  Fare for glatte veier - To av ti skifter ikke dekk

Over 40.000 påkjørsler bakfra
I 2018 registrerte forsikringsbransjen over 40.000 påkjørsler bakfra, til en erstatningskostnad (materielle skader) på 925 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Grunnet et EU-direktiv har mange nyere biler lysinnstillinger som med innstilling «0» gir kun lys foran, «auto» gir lys foran og bak men kun dersom det er mørkt, for eksempel i en tunell, mens innstillingen «ha på lys» gir lys både foran og bak hele tiden og bør benyttes.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.